latinica  ћирилица
14/04/2024 |  12:05 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Напад Ирана на Израел неће довести до проширења сукоба

Декан Факултета безбједносних наука Универзитет у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је Срни да не вјерује да ће напад Ирана на Израел довести до проширења сукоба на том подручју, те да је то био изнуђен одговор Ирана и да је главно питање како ће Израел одговорити на напад.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- Што се тиче директног укључивања Ирана у рат са Израелом, они су ту веома обазриви и дјелују снагама које снабдијевају логистиком као што је првенствено Хезболах - навео је Ћеранић.

Он је рекао да је Иран одговорио на израелски напад на њихово дипломатско представништво у Дамаску и тај одговор је био најављен.

- Иран је у нападу користио ракете старијег датума и дронове које ни Руси више неће од њих да купују јер су се показале неефикасним. С друге стране, много је скупље обарање тих ракета и дронова и оно је у економском смислу много већи издатак за Израел - оцијенио је Ћеранић.

Он сматра да је ово би изнуђен одговор Ирана и да је главно питање како ће Израел одговорити на напад.

- САД траже од Израела да не узвраћа, а судећи по некој досадашњој пракси за очекивати је да ће гађати положаје Хезболаха у Сирији, Либану - навео је Ђеранић.

Према његовим ријечима, Иран је у економском аспекту предузео одређене кораке, Израел је потрошио ракете, а у политичком смислу Иран је одговорио али је показао да не жели агресију, те су већ рекли да је операција за њих завршена.

Иран је синоћ лансирао експлозивне беспилотне летјелице и испалио пројектиле на Израел у првом директном нападу на израелску територију, након напада на иранску Амбасаду у Сирији за који је окривио Израел. Израелска војска је саопштила да је оборила већину пројектила.