latinica  ћирилица
15/04/2024 |  19:13 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Самосталност Српске као одговор на резолуцију о Сребреници; Нећемо дозволити понижавање Срба (ВИДЕО)

Резолуција о Сребреници није позив на суживот, већ на хитан разлаз, порука је након састанка владајуће коалиције у Српској. Зато подржавају митинг "Српска зове" најављен за четвртак, 18. априла у 18.00 часова у Бањалуци. Ово, кажу, није подршка политичким структурама, већ Републици Српској и српском народу. Буде ли резолуција усвојена у Уједињеним нацијама, Република Српска ће убрзано ка својој самосталности, најавио је предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

За три дана, у Народној скупштини је Извјештај међународне комисије за догађаје у сребреничком крају од 1992. до 1995. године. На дневном реду и Приједлог Изборног закона Српске.

Након састанка владајуће коалиције, лидери политичких партија једногласни - против резолуције о Сребреници, за најављени митинг Српска зове. Позивају грађане да дођу у четвртак у 18 часова у Бањалуку и заједно јасно поруче да не желе наметања странаца и кажу гласно НЕ онима који угрожавају Републику Српску и српски народ. У заблуди је бошњачка политичка елита ако сматра да резолуцијом о Сребреници осигурава суживот, поручује предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик.

Резолуција о Сребреници нема правну ваљаност и није обавезујућа, али изазива несагледиве посљедице, сагласни су у владајућој коалицији. Поред процедуралних и суштинских недостатака, долази у вријеме притисака на Српску и Србију, али и на још један значајан датум. Питају да ли случајно.

- Резолуција долази у мјесецу када се Јасеновац ослободио - наводи Петар Ђокић, лидер СП-а.

О дешавањима у Сребреници у периоду од 1992-1995. биће ријечи за три дана у Народној скупштини Српске. Посланици би требало да усвоје Извјештај међународне комисије, који је у односу на резолуцију обухватио и страдање српског народа на том подручју. Готово је сигурно да ће посланици на том засједању усвојити и приједлог Изборног закона Републике Српске и на тај начин рећи "стоп" страном интервенционизму и одузимању надлежности Српској.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и лидер УС-а, је навео да је Народна скупштина Републике Српске увијек доносила акте који су резултат воље народа у Републици Српској, а који засновани су на принципима и правним актима.

Усвајање Изборног закона биће порука и Централној изборној комисији БиХ да нема надлежност на територији Републике Српске. Ако то прекрши, Српска има одговор.

- Уколико ЦИК покуша да то уради биће спријечен. Ако Тужилаштво и Суд покушају дјеловати, биће забрањен рад - наводи Додик.

Дарко Бањац, лидер НПС-а је навео да је Изборни закон Српске, Устав демократије и основних принципа демократије који ће усвојити Народна скупштина Републике Српске у складу са Дејтонским мировним споразумом и Уставом

Онај који није поштовао ни Устав ни демократију, јесте актуелни амерички амбасадор Мајкл Марфи и зато са дужности у БиХ иде за два мјесеца, каже Додик.

- Повлаче га мјесец дана прије, јер је изазвао општи хаос у БиХ - наводи Додик.

Из владајуће коалиције поручују да све што Република Српска чини ради политичким средствима. Никога не позива, прозива нити изазива. Кажу, ако је неко и изазван онда је након наметања закона, суђења и санкција званичницима, покушаја одузимања имовине и усвајања резолуције о Сребреници изазвана Република Српска.