latinica  ћирилица
16/04/2024 |  15:17 ⇒ 15:52 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ мијења амбасадоре: Лајчак иде у Швајцарску, у Приштину долази Естонац Аиво Орав

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ именовао је специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака за амбасадора ЕУ у Швајцарској, док ће нови шеф Канцеларије ЕУ у Приштини бити стални представник Естоније при ЕУ и бивши амбасадор у Црној Гори Аиво Орав.
Застава Европске унија, Брисел (фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Застава Европске унија, Брисел (фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

Како се наводи у данас објављеном саопштењу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), Борељ је именовао 44 шефа делегација, канцеларија и отправника послова ЕУ за предстојећу дипломатску ротацију у делегацијама ЕУ широм свијета, међу којима је и актуелни шеф јединице за Црну Гору и Србију при Европској комисији Мајкл Милер, који је именован за амбасадора у Бангладешу.

На објављеној листи не наводи се име Лајчаког насљедника за специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине, а овим промјенама дипломатског кадра обухваћено је више партнера са Западног Балкана.

Тако је специјални изасланик ЕУ за спољне аспекте миграција и бивши амбасадор ЕУ у Албанији Луиђи Сорека именован за амбасадора ЕУ у БиХ, док је актуелни амбасадор ЕУ у Сарајеву Јохан Сатлер именован за амбасадора ЕУ у Црној Гори.

Нови амбасадор ЕУ у Сјеверној Македонији биће актуелни амбасадор ЕУ у Малезији и бивши шеф одјељења за подршку делегацијама у ЕЕАС Рокас Михалис.

Генерална директорка за Европу у ЕЕАС Ангелина Ајхорст именована је за амбасадора ЕУ у Египту.

Процес именовања биће формализован након пријема званичног одобрења земаља домаћина, тамо гдје је то могуће.