latinica  ћирилица
17/04/2024 |  17:16 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Новић: Суђење предсједнику Српске расвијетлиће сву несрећу БиХ

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да ће суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику дефинитиво расвијетили сву несрећу БиХ, ако његовој одбрани буде дозвољено да изнесе своја виђења процеса.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Уколико предсједавајућа овог политичког процеса дозволи да одбрана изнесе своја виђења процеса, суђење Додику ће дефинитивно расвијетлити сву несрећу БиХ, посебно у погледу раскринкавања неуставности, недемократичности, било ког високог представника посебно нелегалног и нелегитимног - рекао је Новић Срни.

Према његовим ријечима, биће то несумњиво пут који ће уздрмати сав досадашњи правосудни систем БиХ посебно одлуке које су наметали странци.

- Суд БиХ ће дефинитивно раскринкати једну од највећих завјера неких страних амбасада против Републике Српске, а у основи БиХ - истакао је Новић.

Новић сматра да пред БиХ убрзано долазе дани потпуног сумрака правосуђа и да данашње тобож рочиште предсједнику Републике указује на још један апсурд суђења које, како је објаснио, као правници на факултетима нису вјеровали да се може догађати, посебно у 21. вијеку.

Он је оцијенио да је овај процес тек увод у оно што долази, процесу бившем предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевецу и Осману Мехмедагићу Осмици који су правосуђе бацили на кољена, обесмислили правду, уништили независност суда БиХ, које се неће опоравити ко зна колико година.

- Умјесто да се сва демократска јавност узнемири због директног управљања судом БиХ полицијских односно обавјештајних структура већ дуги низ година, неки кругови се сладе - истакао је Новић.

Он је додао да су ти кругови сагласни са неуставним дјеловањем институција које су наметнуте у БиХ, те упитао и да ли пред овим треба да ћути парламент БиХ, као да се ништа не збива?

Пред Судом БиХ данас је настављено суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу.