latinica  ћирилица
17/04/2024 |  18:39 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Грађани Српске јединствени - бранимо своју будућност; Сви да будемо на Тргу Крајине (ВИДЕО)

Грађани Српске спремни су да на сутрашњем свенародном митингу "Српска те зове" јасно одбаце намјеру да се српски народ етикетира као геноцидан. Са бањалучког Трга Крајине биће упућене поруке јединства и одлучности у борби за очување Републике Српске.
Застава Републике Српске -
Застава Републике Српске

Присуство скупу најавили су представници бројних организација, од студената до бораца. Народни митинг "Српска те зове" одговор је на изазове којима је Република Српска изложена.

Циљ је да се пошаље јасна порука да српски народ неће прихватити епитет "геноцидног" који бјелосвјетска булумента жели да му припише.

Предсједник Српске Милорад Додик пита да ли након свега има смисла да српски народ и Република Српска остану у заједници са Бошњацима?

- Позивамо све наше грађане на велики народни митинг у Бањалуци али кључна порука је зашто Бошњаци, или босански муслимани мисле да ми можемо да наставимо да живимо заједно, а да они нама лијепе на чело и леђа такве етикете? Нећемо да живимо с вама ако се донесе такав акт у УН, ето нећемо да живимо с вама - категоричан је Додик.

Присуство свенародном скупу најавили су грађани из цијеле Републике.

Сав добронамјеран и слободарски народ, од Новога Града до Требиња, окупиће се на Тргу Крајине у Бањалуци.

- Ми у Источном Сарајеву смо увијек били сабрани око Републике Српске. И данас и сутра у Бањалуци ћемо послати поруку да Источно Сарајево као интегрални дио Српске, као национални интерес Српске ће бити уз руководство Српске, али што је далеко битније, биће уз Републику Српску - рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња наводи да као што су и сви наши суграђани били уједињени 90-их година када се стварала Република Српска, то и данас треба да буде на првом мјесту.

- Треба да заборавимо и политичке партије и све могуће што постоји, што нас раздваја, да дођемо тај дан сви и пошаљемо једну јасну поруку да не дамо Републику Српску - казао је Ћурић.

Са свјешћу да је митинг вид одговора на наднационално питање, на Тргу Крајине ће присуствовати и градоначелник Бањалуке, Драшко Станивуковић. Иако његова странка ПДП не подржава народни скуп.

- Трпим ја вјероватно тај један притисак. Некада се ми врло често закопамо у ровове. Мене ако питате важна је слика из највећег српског града, западне српске пријестонице, да се виде десетине хиљада људи, да се зна да се нисмо сакрили по кућама - истакао је Станивуковић.

У одбрану Српске стаће и они који су исто то чинили током деведесетих година у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Покушај изгласавања ове резолуције је можда нешто најнеправедније и најболније што може да задеси српски народ. Замислите сад сви ми који смо учествовали у рату, који носимо ране из тог рата, а посебно породице погинулих бораца, свих оних који су уградили своје кости у темеље Републике Српске, замислите како ће се то одразити на њих - навео је Милан Јоловић, ратни командант Специјалне јединице "Вукови са Дрине".

Као и током цијелог 20. вијека, покушаји сламања српског народа долазе из Њемачке, упозорава правник Огњен Тадић.

- Наш народ, сви људи морају бити свјесни да имамо проблем са повампиреном политиком Берлина која чини све да се на ове просторе врати вријеме као што је овдје било 1878. године заједно са Бечом, 1914. година али и 1941 - истакао је Огњен Тадић, савјетник предсједника Републике Српске.

Потез који су повукли бошњачки политичари опструише и доводи у питање европски пут, али и будућност БиХ.

- Моја порука свим младим људима јесте да остану окупљени око институција, око одлука Народне скупштине, подрже институцију предсједника Републике Српске и самим тим подрже ову лијепу причу која се зове Република Српска - истакао је Милан Зечевић, спољни члан Одбора за европске интеграције и спољну сарадњу НСРС.

Народном митингу присуствоваће велики број студената са оба јавна универзитета.

Због чега је важно да будући академски грађани присуствују народном скупу?

- Важно је да бисмо послали што јаснију поруку да не дамо нашу Републику Српску. Не дамо, према свим насртајима који долазе с вана и који долазе од разних центара моћи. Ми стојимо досљедно у одрани наше Републике Српске - јасан је Раде Јањић, из Студентског парламента УНИБЛ.

Током одржавања јавног скупа "Српска те зове" на снази ће бити потпуна обустава саобраћаја у пет улица у центру града, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

Народни митинг почиње у 18 часова на Тргу Крајине, са којег ће се послати јасна порука - "Живјела Република Српска. Живјела!"