latinica  ћирилица
18/04/2024 |  09:33 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Посебна сједница Народне скупштине, наставак послије паузе

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су су на посебној сједници извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године. Пред посланицима је био Приједлог одлуке о саставу делегације Народне скупштине Републике Српске у Парламентарном форуму Република Србија-Република Српска. У току је пауза, а сједница ће бити настављена након великог народног митинга "Српске те зове" у Бањалуци.
НСРС -
НСРС

Пренос сједнице након паузе на РТРС плусу и нашем порталу.

.....................................................

Клубови посланика СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, СП-а, НПС-а, Уједињене Српске и Листе за правду и ред, те посланичке групе СПС-а, ДНС-а и Народног фронта предложили су закључке у вези извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да све што је наметнуто једнога дана пропадне, тако ће и нелегални високи представник у БиХ Кристијан Шмит, као што је пропао и први извјештај Комисије за Сребреницу који је стављен ван снаге.

Стевандић сматра да ће извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године имати посебан значај када га усвоји Народна скупшптина Републике Српске.

Стевандић је поручио да је за српски народ и Републику Српску неприхватљива резолуција о Сребреници у УН која није о помирењу у БиХ, већ осуђујућа резолуција.

Посланик ПДП-а Миланко Михајилица рекао је да српском народу нико не може приписати етикету геноцидног јер то није истина и предложио да српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић покрене процедуру да Златко Лагумџија буде опозван са мјеста амбасадора у УН због срамне резолуције о Сребреници коју желе да прогурају о УН.

Шеф Посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица сматра да је Независна међународна комисија направила добар приступ у свом раду јер се фокусирала на истину о ратним догађајима у и око Сребренице од 1992. до 1995. године.

Шеф Посланичког клуба ПДП-а Игор Црнадак рекао је да нико никада у Републици Српској неће пристати на то да српски народ буде оквалификован као геноцидан.

Посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић сматра да је Алија Изетбеговић најодговорнији за свјесно жртвовање Бошњака у Сребреници, о чему је раније свједочио Хакија Мехољић. Вукановић је истакао да су над Србима почињени масовни злочини у протеклом рату за које још нико није одговарао.

Посланик Социјалистичке партије Петко Ранкић мишљења је да се у Сребреници догодио ратни злочин, али не и геноцид, који неко жели да припише српском народу. Указао је на тешке злочине који су почињени над Србима у и око Сребренице од 1992. до 1995. године, за које још нико није одговарао пред домаћим судовима и Хашким трибуналом.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада, прихвативши Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992-1995. године, хтјела да се дође до истинитих података, што није жеља оних који спонзоришу резолуцију о Сребреници у УН.

Република Српска према догађајима у Сребреници увијек односила као према мјесту гдје је почињен злочин, али није тачно да је почињен геноцид јер дефиниција геноцида није испуњена ни у дијеловима у Сребреници, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица сматра да је процес помирења у БиХ угрожен резолуцијом о Сребреници која се предлаже у Генералној скупштини УН.

Самостални посланик Рамиз Салкић сматра да је неприхватљив извјештај Независне међународне комисије о Сребреници којим се, како тврди, покушава увести ревизионизам у пресуде које су донесене у Хашком трибуналу.

Након представљања Извјештаја, народни посланици минутом ћутања су одали почаст свим страдалим у сребреничкој регији.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић предложио је да НСРС усвоји извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године у којем пише, да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Пред посланицима је и Приједлог закона о допунама Закона о раду – по хитном поступку, Приједлог изборног закона Републике Српске - приједлог народних посланика, Приједлог закона о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске - приједлог народних посланика, као и Приједлог закона о имунитету Републике Српске - приједлог народних посланика.