latinica  ћирилица
19/04/2024 |  16:25 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

УН не смије бити предмет злоупотребе лобистичких група (ВИДЕО)

Српски страдалнички народ, нападнут је злоупотребом заједничких институција БиХ и злоупотребом механизма доношења одлука у спољној политици, а главни циљ је наметање етикете геноцидности, поручено је са округлог стола академске заједнице Српске на тему резолуције у Сребреници.
Академска заједница - Фото: РТРС
Академска заједницаФото: РТРС

Уједињене нације не смију бити предмет злоупотребе лобистичких група и одређених западних сила, а задатак академске заједнице је да настави да истражује истину о догађајима у протеклом рату, поручено је из Бањалуке. Срби су страдалнички народ који почива на жртвама, јер је само у прошлом вијеку био подвргнут недвосмисленом геноциду, поручио је професор Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи Дарко Ђого. Наглашава да је један од основних циљева резолуције, екстремизација прилика међу народима и наставак колонијалне политике.

- Срби су овдје своји на своме, имају Републику Српску, дјецу, али и гробове. Нико нас неће уплашити, ни отјерати одавде. Вољели бисмо да они који екстремизују сопствене групе, али и нас, схвате да од тога неће бити ништа - додаје Ђого.

Историчар Горан Латиновић истиче да резолуција о Сребреници, иако необавезујућа, може имати дугорочно веома озбиљне посљедице када је ријеч о ситуацији на Балкану. Наглашава да великобошњачка идеологија, потпомогнута западним силама, настоји да створи унитарну БиХ у којој неће бити Српске.

- Великобошњачка политика очигледно руши сваку могућност једног нормалног суживота у БиХ, она злоупотребљава сопствене жртве. Великобошњачка политика настоји да нађе савезнике међу оним западним силама које су традиционално непријатељске према српском народу - истиче Латиновић.

Међу савезницима, појашњава Латиновић, нашла се и Њемачка која је најнепосредније одговорна за страдање неколико милиона Срба током Првог и Другог свјетског рата. Са катедре Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву упозоравају да се Србима покушава укинути право на жртве.

- Плашим се да је иза ове приче и резолуције једна идеја да се српском народу укине право на жртву, да се обесвети жртва и да се тај геноцид почињен над српским народом, на неки начин, избрише у потпуности из историје - напомиње декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Владан Бартула.

На дневном реду округлог стола нашла су се бројна питања, међу којима и категоризација ратних злочина.

- Нажалост, на овом простору у протеклом вијеку и претходним вијековима, дешавали су се ратни злочини, нажалост, жртва у већини случајева био је српски народ. Та категоризација злочина у прошлости који су извшени над српским народом, није на адекватан начин ни категорисана ни осуђена од међународне заједнице - истиче ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, напомиње да асе не смије заборавити да нема гдје нису убијали српске жене и дјецу.

- Хорде бандита Насера Орића искакале се у Кравице и околину Братунца, знате шта су убијали? И пса су убијали, пас, жена, дијете старац - истиче Будимир.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, у којем стоји да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште. Даљи кораци и циљеви, јесу презентовање резултата рада и Извјештаја Комисије, широј домаћој и међународној јавности.