latinica  ћирилица
19/04/2024 |  16:42 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Хрватска: Политички хаос након одлуке Уставног суда

Уставни суд Хрватске забранио је Зорану Милановићу да буде мандатар или премијер, чак и ако да оставку на мјесто хрватског предсједника.
Хрватска - избори (Фото: EPA-EFE/STRINGER/илустрација) -
Хрватска - избори (Фото: EPA-EFE/STRINGER/илустрација)

Предсједник Уставног суда Мирослав Шепаровић навео је да се Милановић својим изјавама и понашањем, односно учешћем у кампањи без подношења оставке на предсједничку дужност, довео у позицију да не може бити мандатар за састав будуће владе ни премијер.

Шепаровић је објаснио да је Милановић, за разлику од СДП-а, кршио упозорење Уставног суда од 18. марата и понављао да је у кампањи као будући предсједник владе.

За ову одлуку је гласало девет уставних судија, а три су била против.

СДП и друге опозиционе партије назвале су Уставни суд - "ХДЗ-овим уставним судом", а новинари су упитали Шепаровића да ли је ова одлука државни удар, што је он негирао, преноси портал "Индекс".

Лидер СДП-а Предраг Грбин није бирао ријечи када је реаговао на одлуку Уставног суда, оцијенивши на конференцији за новинаре да је Суд овом одлуком "изршио малу нужду" по опозицији.

Зоран Милановић је најавио конференцију за новинаре поводом те одлуке, а посланици других опозиционих странака нису крили огорчење одлуком.

На изборима за парламент Хрватске највише гласова је добио ХДЗ, али без шире коалиције није у стању да са састави владу.