latinica  ћирилица
20/04/2024 |  10:24 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Мирном шетњом и полагањем цвијећа у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина (ФОТО/ВИДЕО)

Мирном шетњом у бившој Добровољачкој улици у Сарајеву, уз полагање цвијећа и вјерским поменом обиљежене су 32 године од злочина гдје је, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих, 2. и 3. маја 1992. погинуло и убијено најмање 28 припадника ЈНА. Све је прошло без инцидената.
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој - Фото: РТРС
Обиљежавање 32 године од злочина у ДобровољачкојФото: РТРС

Слободан Бојанић, припадник ЈНА који је био свједок напада паравојних бошњачких једница на колону 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, рекао је да се данас, послије 32 године, поново враћа да ода почаст погинулим друговима и да се нада да се тако нешто више никад неће поновити.

- Злочинци који су одговорни за тај злочин требало би да буду кажњени - рекао је Бојанић.

Бојанић је навео да не зна ко је дао наредбу да се напусти касарна, да је био војник, а да су колеге из војске од командира добили наређење да крену из касарне.

Не гајимо наду да ће правосудне институције обавити посао онако како би требало, рекао је данас Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

- Зато што не гајимо наду да ће правосудне институције обавити посао онако како би требало, Републички центар ће ове године промовисати публикацију која се односи на цјелокупне догађаје. Ријеч је о публикацији која ће обухватати сва дешавања над припадницима Југословенске народне армија у априлу и мају 1992. године у Сарајеву - рекао је Нуждић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да за злочин над војницима ЈНА нико није одговарао, а што је најтужније, мјесто страдања никада није обиљежено.

- Људи који су овдје нападнути били су на камионима, нису имали намјеру никога да нападну, нису представљали никакву пријетњу било коме. Бројна су мјеста страдања у цијелој БиХ која нису обиљежена - изјавио је Ћосић.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић изјавио је да велики број припадника полиције данас присутан, што изазива посебно ружан осјећај и да то није случај када се обиљежавају годишњице страдања на простору Републике Српске.

Он је нагласио да се мора стварати амбијент у коме ће се моћи нормално доћи на мјесто обиљежавања страдања, како у Добровољачкој, тако и на другим мјестима.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић поручио је данас да је злочин у Добровољачкој улици, био подмукао и као такав и данас представља мрљу на међународној заједници и правосуђу БиХ, које апсолутно ништа не предузима да би починиоци били откривени или кажњени.

Носовић је подсјетио да се тада десило то подмукло убиство и напад.

- Срби су убијани широм БиХ и никада нико није одговарао, односно врло мало је одговарао, а наша је обавеза да се сваке године окупљамо. Ми ћемо долазити докле год смо живи и докле год постоји жеља, а жеља мора бити увијек ту јер не смијемо дозволити да се понови оно што се овдје десило - рекао је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Фото: РТРС

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да су поражавајуће чињенице о казнама за злочине почињене над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату и да правосудне институције БиХ нису испуниле оно због чега су основане.

Жељко Пантелић, један је од преживјелих из колоне ЈНА, рекао је да ће се док је жив сјећати побијелних колега и војника.

Пантелић, који је у то вријеме имао чин поручника ЈНА и у нападу је рањен, подсјетио је да су тада животе дали војници ЈНА који су имали 18 или 19 година, да су убијани у возилима, на возилима или разоружани на улици.

Претходно је у Цркви Светог великомученика у Источном Новом Сарајеву служен помен.

Фото: СРНА

Обиљежавању су присуствовали чланови породица страдалих, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић подсјетио је уочи обиљежавања да за овај злочин нико није одговарао, те да је однос власти у Федерацији БиХ према Србима недопустив.

- Срби морају одавати почаст својим жртвама, сјећати их се и говорити истину о сукобима из протеклог рата - поручио је Егић.

Присуствују и представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и начелници општина у саставу града Источно Сарајево. 2. и 3. маја 1992. године припадници бошњачких паравојних формација починили су злочин над 28 недужних војника ЈНА.

За злочин у Добровољачкој улици још нико није осуђен. У Суду БиХ 2022. године почело је два пута одгађано суђење члану ратног Предсједништва БиХ Ејупу Ганићу и још деветорици некадашњих високих бошњачких војних и полицијских функционера.