latinica  ћирилица
20/04/2024 |  11:31 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Матић: Српски народ неће одустати од борбе против правног насиља

Политиколог Филип Матић изјавио је Срни да је усвајање Извјештаја Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, пут којим српски народ треба да иде, те да је посљедња сједница Народне скупштине Републике Српске показатељ да српски народ неће одустати од борбе против кршења Устава БиХ и борбе против правног насиља.
Филип Матић - Фото: РТРС
Филип МатићФото: РТРС

- То је пут истине и науке. У тренутном поретку међународног права и међународних односа, који се заснива искључиво на закону силе, на закону јачег, не постоји начин да ми некоме докажемо нешто - изјавио је Матић.

Он је поручио да из тог разлога треба радити на оваквим извјештајима, научно истраживати и остављати трагове истине.

- Наши универзитети требало би посебно да се баве тим стварима и да произведу што је могуће више радова, као и да изнесу извјештаје о стварним догађајима у рату - поручио је Матић.

Он је оцијенио да је од изузетног значаја и то што је Народна скупштина Републике Српске усвојила Изборни закон.

Матић је истакао да Република Српска води правну борбу и подсјетио на Анекс четири Дејтонског мировног споразума у којем је јасно наглашено да су све надлежности, које нису побројане у том члану, надлежности ентитета.

- Што значи да и изборно законодавство спада у надлежности ентитета - нагласио је Матић.

Он је додао да би било добро да се дошло до заједничког договора на нивоу БиХ, али да је и у ситуацији када није тако, важно да је Република Српска своју борбу и став показала на сједници највишег законодавног тијела.

Матић је поручио да ће српски народ увијек стајати на страни демократије и међународног и домаћег права, истичући да су се јасне поруке могле чути и са мирног митинга "Српска те зове", који је одржан у Бањалуци.

- Митинзи имају значај јер је српско јединство најважнија у овим тешким временима, али исто тако сматрам да је научна борба веома битна дугорочно - закључио је Матић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у четвртак, 18. априла, закључни извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године у којем пише да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште. Потом је одржан велики народни скуп "Српска те зове" у Бањалуци, којем је, према подацима МУП-а, присуствовало око 50.000 грађана.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.