latinica  ћирилица
20/04/2024 |  21:16 ⇒ 21:18 | Аутор: sputniknews.com

Представнички дом америчког Конгреса усвојио нацрт закона о помоћи Кијеву од 61 милијарду долара

Представнички дом америчког Конгреса, у којем превласт имају републиканци, усвојио је нацрт закона о додатној помоћи Украјини од скоро 61 милијарде долара.
Амерички конгрес (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Амерички конгрес (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Представнички дом је данас на ванредној сједници почео да разматра низ нацрта закона, укључујући о додатној помоћи Украјини, подршци Израелу и Тајвану, као и јачању санкција Русији и Ирану.

Доњи дом америчког Конгреса је прошле сриједе, умјесто да као и Сенат подржи захтјев Бијеле куће на пакет помоћи од укупно 95 милијарди долара, објавио три одвојена нацрт - помоћ Израелу, Украјини и савезницима у Индо-пацифичком региону.

Предсједник Представничког дома Мајк Џонсон је 17. априла представио текстове предлога закона укључених у пакет, а из којих је следило да ће помоћ Кијеву бити дата на кредит.

Амерички предсједник Џозеф Бајден (из табора демократа) у почетку је био против фрагментације захтјева његове администрације за војну помоћ Украјини, Израелу и Тајвану, да би накнадно подржао Џонсонову иницијативу.

Сума од преко 60 милијарди долара биће расподјељена на сљедећи начин - 23,2 милијарде на услуге у сфери одбране, 13, 8 милијарди за куповину оружја за Украјину и 11, 3 милијарде за "текуће војне операције САД у региону".

Поред тога, 60 дана након ступања закона на снагу амерички предсједник Џозеф Бајден дужан је да са Украјином постигне договор о компензацијама за економску помоћ.

Претходно је усвојен нацрт закона о конфискацији актива Русије у корист Украјине.