latinica  ћирилица
21/04/2024 |  18:11 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Срби желе да живе у својој Републици која није инат, већ слобода (ВИДЕО)

Срби желе да живе поносно, без омаловажавања, понижавања, наметања мишљења и фалсификовања историјских чињеница од стране политичког Сарајева и разних бјелосвјетских мешетара, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Митинг "Српска те зове" - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Митинг "Српска те зове"Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Са великог народног митинга "Српска те зове", јасно је упућена порука српског јединства. И данас из Српске питају, коме смо трн у оку и шта је циљ најављене Резолуције о Сребреници. Лобирање за овај документ, за руске дипломате још је један покушај Запада да изврши притисак и покори Србе. У циљу помирења и спречавања политизације страдања у Сребреници Србија тражи повлачење резолуције. Да у Сребреници није ријеч о геноциду, сматра професор Јехуда Бауер, један од највећих свјетских ауторитета за питања Холокауста и геноцида.

Послије митинга у Бањалуци, упозорава предсједник скупштине Ненад Стевандић, услиједиле су салве увреда из Сарајева. Неко им, каже, мора рећи да их Српска никада неће напасти и да их амбасаде и ОХР лажу.

Скуп Српска те зове, представља окупљање око заједничког проблема, истиче амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш. Каже да је Србија активна у покушајима да се чује глас да је најављена резолуција о Сребреници бесмислена.

- То је нешто што може да остави негативне посљедице, како међу народима, тако и на међународном плану. Србија ће показати да, ипак и Србија и Срби имају пријатеље који нас разумију и не желе да учествују у овој фарси - каже Врањеш.

Предсједник Србије Александар Вучић већ је разговарао са представницима више од 20 земаља. У наредним данима планирани су сусрети са представницима више од 120 земаља у УН. У Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку формиран је и штаб.

- Ми тражимо од оних који су предложили резолуцију да је повуку у интересу помирења, жртава и породица који не заслужују да ова тема буде политизована - додаје амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

И Русија разговара са осталим делегацијама како би им објаснили ситуацију и пренијели забринутост због иницијативе која је, како наводи стални представник Руске Федерације при Уједињеним нацијама Василиј Небензја, способна да изазове експлозију на Балкану.

-Лобирање за резолуцију Генералне скупштине УН о Сребреници још један је примјер покушаја Запада да искористи нелаку прошлост и осјећања босанских муслимана и кроз то да изврши притисак и покори Србе из БиХ, а уз њих и све остале - наводи Василиј Небензја.

Професор Хебрејског универзитета у Јерусалиму Јехуда Бауер који се у стручним круговима сматра највећим свјетским ауторитетом за питања Холокауста и геноцида, у документарцу у продукцији Центра за друштвену стабилност, каже да се Сребреница не може сматрати типским случајем геноцида.

- Сребреница се не може сматрати типским случајем геноцида. То је било масовно убиство припадника једне групе од стране припадника друге групе. Постоје стотине таквих случајева кроз историју - додаје Бауер.

Иронично, на опрез када је ријеч о термину "геноцид", позвао је током дебате на засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе о хуманитарној кризи у Гази, Франк Швабе, посланик у Бундестагу. Парламенту исте оне Њемачке која је коспонзор резолуције о Сребреници.

- О опасности од геноцида се може говорити, али морамо бити опрезни с појмом геноцид, јер смо доживјели геноциде у свијету и у историји и зато што свако неопрезно кориштење тог појма, друге геноциде у суштини деградира. Али овдје је ријеч о 30.000 убијених, од тог броја према процјенама УН-а 6.000 мајки, због чије је смрти према процјенама 19.000 дјеце остало сирочад - истиче Швабе.

Тачно је и подржавам оно што је Швабе рекао - са термином "геноцид" требамо бити опрезни, рекла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, делегат српског народа у Дому народа.

Ово што се нама дешава када њемачка спољна политика заједно са још неким земљама покушава тај термин убацити у резолуцију Генералне скупштине УН, истиче, има два циља.

- Прво, да деградира тај појам, што је потпуно недопустиво, са људске стране, са историјске стране. И друго, очито да нанесе политчку штету Србима, као народу, а посебно Републици Српској и на нама је да се боримо на све начине, прије свега истином. Неке политике и даље теже да посију хаос и немир у западнобалканској регији, чак и деградирајући, из политичких разлога, тако болан и важан термин као што је геноцид - закључила је Новаковић Бурсаћ.