latinica  ћирилица
21/04/2024 |  19:01 ⇒ 21:04 | Аутор: ТАНЈУГ

КиМ: До 15 часова на референдуму гласале укупно 203 особе, у Звечану нико није гласао

Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини саопштила је да је до 15 часова на референдуму о смјени градоначелника у четири општине на сјеверу КиМ гласало укупно 203 грађана од 46.566 колико их је уписано у бирачки списак.
Референдум о смјени градоначелника на сјеверу КиМ (фото: TANJUG/ STR) -
Референдум о смјени градоначелника на сјеверу КиМ (фото: TANJUG/ STR)

Према тим подацима, у Косовској Митровици гласала су 64 бирача, у Зубином Потоку 17, у Лепосавићу 122 , док у Звечану нико није гласао.

Привремене приштинске власти данас у четири општине на сјеверу КиМ организују референдум о смјени градоначелника Албанаца, изабраних на изборима у априлу прошле године гласовима око три одсто бирача, а српске странке на КиМ позвале су на бојкот због услова које је Приштина прописала за референдум.

Према упутству које су усвојиле привремене приштинске институције, да би референдум успио, потребно је да изађе 50 одсто плус један уписаних бирача.

На бирачким мјестима постављене су камере, а Српска листа је указала и да бирачки спискови не одсликавају реално стање на терену, јер је због сталних притисака Приштине дошло до исељавања Срба са сјевера КиМ.

Подсјећамо, у близини бирачких мјеста за гласање на данашњем референдуму о смјени градоначелника на сјеверу КиМ, у општини Звечан су, гдје је била канцеларија предсједника општине, смјештени припадници специјалне јединице за брзо дјеловање тзв. косовске полиције - ЊСО.