latinica  ћирилица
23/04/2024 |  10:03 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Отворен нови погон њемачке компаније; Нова развојна шанса за Лакташе (ФОТО/ВИДЕО)

Нови производни погон компаније "Мале електрик драјвс Боснија" данас je свечано отворен у Александровцу код Лакташа, а вриједност ове њемачке инвестиције је око 20 милиона евра.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Свечаном отварању присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић и министар привреде и предузетништва Војин Митровић.

Нови погон у Лакташима (Фото: РТРС)

Цвијановићева је рекла да је отварање новог производног погона компаније "Мале електрик драјвс Боснија" у Александровцу нова развојна шанса за Лакташе, регију и цијелу Републику Српску.

- Ријеч је о једној од највећих инвестиција у Српској и БиХ. Овдје је посебно значајан рад Владе Републике Српске, која годинама предано ради да би обезбјеђивала што боље услове за наше привредне субјекте. Драго ми је кад чујем да је инвеститор поносан што послује у Републици Српској јер је наишао на добар примјер и бригу коју су показали локална власт и Влада Српске - истакла је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановићева каже да препознаје напоре које је уложила локална заједница, којој се данас може честитати због свих иницијатива, заједништва, а поготово због тога што инвеститор ово посматра за неколико деценија у будућности.

- Једно је омогућити адекватну пословну климу да би неко дошао и почео да ради, али је посебно значајно да се и након инвестиције наставља веза са улагачем - рекла је Цвијановићева.

Компанија "Мале" водећи је добављач система за аутомобилску индустрију, а дијелове које производи има сваки други аутомобил у свијету.

Ријеч је о дијеловима за путничка, теретна и радна возила.

Нови погон у Лакташима (Фото: РТРС)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је отварање новог производног погона компаније најбоља потврда онога што ради Српска на стварању позитивне климе за инвеститоре.

- Захвални смо овој компанији која је демантовала све оне који сматрају Српску непожељном дестинацијом. Неко ко овдје ради више од 20 година, ко је прије ове инвестиције имао 400 запослених, данас њих 600, до краја године 800 и са циљем од 1.000 радника јасно показује какве услове за пословање има - рекао је Вишковић.

      View this post on Instagram

A post shared by Влада Републике Српске (@vlada_srpske)

Вишковић је навео да ће вријеме показати да је руководство компаније "Мале" донијело исправну одлуку да овдје развија бизнис и да из године у годину повећава број радника.

Директор операција пословне јединице Електроника и мехатроника "Мале" групе Гунтрам Хас истакао је да је компанија поносна што је данас отворила погон у Лакаташима и да је циљ да овдје остану деценијама.

- Ово је велики дан за "Мале" и невјероватно је да су нам требале само три године за отварање овог погона. До сад смо радили у Лакташима, сада се ширимо на Александровац - рекао је Хас.

Он је истакао да је посебно важно што се нови погон налази у близини границе са ЕУ.

Градоначелник Града Лакташи Мирослав Бојић истакао је да је ово један од највећих развојних пројеката не само у Лакташима, него у цијелој Републици Српској, наводећи да компанија "Мале" у овом граду послује више од 15 година.

- Ово је круна онога што је инвеститор радио заједно са локалном заједницом, Владом и комплетним руководством Републике Српске. Дошли смо до тога да данас отварамо овај погон на 29.000 метара квадратних који запошљава 600 радника - рекао је Бојић.

Он је навео да сваки други аутомобил у цијелом свијету има дијелове произведене у компанији "Мале" што довољно говори о значају отварања погона у Републици Српској.

- Драго ми је да смо као локлана заједница били дио цијелог пројекта, уз велику подршку Владе Републике Српске која је створила позитивну климу због које су представници компаније "Мале" одлучили да уложе овдје - напоменуо је Бојић.

Према његовим ријечима, компанији је на располагању била и локална заједница која је обезбиједила најбоље услове тренутно у Републици Српској и на осонову којих је данас видљив резултат.

Нови производни погон у Александровцу простире се на 30.000 метара квадратних и уједно је међу највећим инвестиционим пројектима у Републици Српској, што потврђује и признање Привредне коморе Српске за најзначајнију инвестицију и допринос у области запошљавања у прошлој години.

Успјешно и позитивно послује више од 20 година, стално унапређујући своје капацитете и производњу.

Циљ пресељења постојеће компаније на нову локацију је повећање производних капацитета, те прилагођавање будућем расту, саопштено је из ове компаније.

Компанија "Мале" запошљавала је око 400 радника прије изградње новог производног погона, а тренутно има око 600 радника, док ће до краја године запошљавати око 800 радника.

Из ове компаније најављују проширење капацитета, те да је почетком 2026. године планирано да има око 1.000 запослених.