latinica  ћирилица
23/04/2024 |  20:12 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Додик: Амерички извјештај обилује неистинама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је БиХ назадовала у прошлој години искључиво због деструктивних активности америчког амбасадора, који, како каже, није бирао средства да сруши договор представника конститутивних народа и сва домаћа рјешења.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да је Република Српска урадила све да сачува Дејтонски споразум и константно упозоравала на једностране активности муслимана у БиХ које су довеле до нових тензија и застоја на европском путу.

- Урадили смо све да до тога не дође, инсистирајући на дијалогу и договору, али они су изабрали да раде против Републике Српске и против Срба умјесто да сарађују с нама - навео је предсједник Српске у објави на друштвеним мрежама.

Он је истакао да извјештај Стејт департмента обилује неистинама и да "сви напади на Републику Српску служе само да би се покрио хаос који је настао због сумњивих радњи коруптивног амбасадора којег су послали у БиХ".

Додик каже да је актуелна америчка администрација, као и сви представници који су боравили на овом простору, показала да не разумије прилике и односе у БиХ и да је њихов однос према српском народу непријатељски.

- Кроз њиховог потрчка, којем су својом подршком дали дозволу да ради шта хоће, претворили су БиХ у колонију, рушећи у потпуности њен сувeренитет. У БиХ један човјек, без икаквог права, а и без папира који би потврдио његов статус у БиХ, мијења законе, одлучује умјесто легитимно изабраних представника и вратио је све нас у средњи вијек - навео је Додик.

Он је нагласио да је БиХ предмет подсмијеха, шок и невјерица за оне који живе у 21. вијеку да је изнад парламента одлука једног човјека који се лажно представља.

- То не пише у америчким извјештајима, а требало би, јер је тај човјек направио хаос заједно с лажним /америчким мбасадором у БиХ Мајклом/ Марфијем и спријечио БиХ да изађе из стања перманентне кризе - навео је Додик.

Он је истакао да су ти људи срушили европски пут и сваки договор у БиХ и да својим сумњивим радњама дестабилизују регион.

- Ако је амерички извјештај требало да послужи да нас убиједи или упозори да треба да прихватамо да неки неименовани странац мијења наше законе како он пожели или како му одговара, да понижава народе који овдје живе, институције, да чак и зарезом мијења своје одлуке свакодневно, онда нас стварно сматрају великим будалама - рекао је Додик.

Он је поручио да у Републици Српској живи поносан, слободан народ, који зна да чита и пише.

- Имамо и добре правнике, људе који добро разумију шта се овдје ради, али и ми политички представници Срба то добро разумијемо и зато користимо и користићемо сва правна и политичка средства да сe обрачунамо с таквим хохштаплерима - поручио је предсједник Српске.