latinica  ћирилица
23/04/2024 |  21:28 ⇒ 24/04/2024 | 07:22 | Аутор: СРНА

Вучић: Бошњаци немају сагласност за оно што раде унутар БиХ

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Бошњаци немају сагласност унутар БиХ о резолуцији о Сребреници, као и о гласању у Комитету министара Савјета Европе о чланству Косова, што доводи до подјела у БиХ.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

- Није постигнута сагласност ни за резолуцију о Сребреници па шта их брига. Пошто је, претпостављам, бошњачки представник у Савјету Европе, они ће ионако да гласају како њима падне на памет и брига их - рекао је Вучић.

Он је указао да не постоји власништво БиХ над документом који је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија предао у УН.

- Није ни питао, наравно. Они немају сагласност унутар БиХ. То значи подјеле у самој БиХ - рекао је Вучић за РТС.

Вулић је истакао да се резолуцијом о Сребреници отвара Пандорина кутија из које ће изаћи само проблеми и додатне подјеле у свијету.

- Дан послије тога ће Руси поднијети захтјев за резолуцију којом ће се осудити њемачки геноцид над руским и совјетским народом. И ми ћемо за то што су Нијемци урадили, и за то што су Хрвати урадили, и многи други - рекао је Вучић.

Он је поновио да је суштина иницијативе за доношење резолуције о Сребреници колективна осуда српског народа и додатни притисак на једну суверену земљу која има своје институције и није само факс машина која потписује све што јој је наређено.

Вучић је најавио да ће се сутра у Њујорку састати са представником Кине од које очекује снажну подршку и са најмање 30 представника пацифичких земаља, гдје, како је рекао, Србија нема добру позицију због пропуста из прошлости.

- Поносан сам како се боримо данас. Боримо се до крајњих физичких граница. Немамо већу светињу од Србије, а њу бранимо - закључио је Вучић.