latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:22 | Аутор: РТРС

Дјечије позориште Српске на фестивалу "Мале даме и мала господа" у Анкари (ФОТО)

Дјечије позориште Републике Српске наступило је на фестивалу "Мале даме и мала господа" у Анкари
Дјечије позориште у Анкари - Фото: РТРС
Дјечије позориште у АнкариФото: РТРС

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Био једном један лав" у режији Николе Бундала изведена је пред више од 1.200 малишана у главној дворани Државне опере и балета у Анкари.

Реакције дјеце и њхових наставника су потврдиле универзални карактер ове представе настале на основу чувене пјесме за дјецу Душка Радовића.

Ансамбл Дјечијег позоришта наступиће укупно шест пута пред пред публиком фестивала.

Наступ у Државној опери у Анкари је према ријечима редитеља Николе Бундала до сада највећи продукцијски изазов.

- Првенствено због сцене на којој смо играли, ово је дефинитивно највећа сцена на којој смо до сада имали прилику да поставимо представу. Реакција публике је била сјајна. Ова два извођења су због тапшања дјеце у ритму музике заличила на концерт. Била је заиста сјајна атмосфера - рекао је Бундало

Глумац Никола Милаковић изводи музичке дионице уживо, током представе, креирајући истовремено звучне ефекте у сагласју са остатком ансабла.

- Показало се да музика и покрет, као и све остало у овој представи, заиста имају универзални карактер. Сјајан је осјећај када видите да је ваша игра прешла на ону страну, да је публика доживљава са одушевљењем и враћа вам још већу енергију натраг на сцену - рекао је Милаковић.

Ансамбл Дјечијег позоришта је у оквиру протокола фестивала посјетио маузолеј оснивача и првог предсједника Републике Турске, Мустафе Кемала Ататурка.

Славећи Дан дјетета, који је као велики празник установио баш Кемал Ататурк, организатори фестивала "Мале даме и мала господа" окупљају учеснике фестивала у монументалном маузелеју, "Анткабир".

Овим догађајем се на симболичкој равни одаје поштовање према личности чије су реформске идеје обухватале и посебну бригу о културном и духовном развоју дјеце.

Протокол званичног отварања Фестивала организован је уз присуство најважнијих политичких личности турске администрације и културе.

Дјечије позориште у Анкари (Фото: РТРС)

Директорица Дјечијег позоришта Републке Српске, Љиљана Лабовић, истиче да је учешће на фестивалу попут овог ствар умјетничког, културног и националног престижа.

Фестивал није такмичарског карактера. Он је прије свега израз озбиљног схватања културне дипломатије у Републици Турској.

Организатори истичу да је само учешће њихово признање вашим умјетничким дометима јер вам омогућавају да наступите пред хиљадама малишана на најпрестижнијим сценама њихове престонице.

- Све то, и посјета маузолеју Мустафе Кемала Ататурка и учешће у протоколу отварања међу тако угледним званицама, је у свима нама створило један заједнички прожимајући осјећај енергије овог фестивала. Понесени том енергијом ми смо данас наступили у дворани Државне опера и балета, која је једна од напрестижнијих културних институција у Турској. Сад нам је јасније то што су нам рекли, позив на овај фестивал је у ствари признање и награда. Наступи пред 1.200 малишана у згради овако брижљиво осмишљене архитектуре су за нас изузетно важни јер су нас оснажили у нашој посвећености да служимо умјетности и промовисању наше културе - навела је Лабовићева.

Дјечије позориште Републике Српске након још два извођења у дворани Државне опера и балета, очекују и два наступа у главној сцени Државног тратра у Анкари.

У овогодишњу селекцију фестивала "Мале даме И мала господа" су, осим Дјечијег позоришта Републике Српске, уврштене представе позоришта за дјецу из Кубе, Бугарске, Шпаније, Туркменистана, Румуније, Пољске и домаћина, Турске.