latinica  ћирилица
27/04/2024 |  09:30 | Аутор: СРНА

Паовица: Препознати синдром сагоријевања на послу и обновити снагу

У Болници у Требињу почела је серија предавања о теми синдром сагоријевање медицинског особља на радном мјесту, а иницијатор ове идеје је начелник Одјељења за анестезију и реанимацију и интензивно лијечење Петра Паовица.
Болница у Требињу - Фото: РТРС
Болница у ТребињуФото: РТРС

- У жељи да са својим колегама, медицинским сестрама и техничарима растемо у заједници која својим болесницима пружа најбољу његу и лијечење и да у том времену не изгубимо на професионалној снази и мотивацији, родила се идеја да се овој теми да више простора у болници у Требињу - рекла је Паовица, која је синоћ отворила предавање.

Према њеним ријечима, транзиција која је у послијератном периоду отворила проблем одласка младих љекара и сестара, а потом и пандемија вируса корона са својим разорним ефектима на здравље болесника и медицинских радника развили су дискусију о теми синдром сагоријевања на радном мјесту или "burnout".

- С обзиром да радим на Одјељењу гдје се лијече најтежи болесници имам прилику да најближе сагледам проблеме својих сарадника када је ријеч о хроничном психофизичком умору на послу након чега смо одлучили да покренемо серију предавања о овој теми. Свијест о постојању овог синдрома је неразвијена и тешко нам сарадници говоре о томе, најчешће у страху да ће наићи на осуду заједнице у којој раде, што је потпуно погрешно - рекла је Паовица.

Она сматра да се отварањем ове теме охрабрују њене колеге да о томе говоре слободно, јер су сигурно били изложени условима рада који превазилазе одржавање психофизичког баланса што је пандемија ковида јасно показала.

Паовица је рекла да синдром сагоријевања утиче на мотивацију, задовољство, емпатију и међуљудске односе, што једним дијелом утиче и на друштво што овом проблему даје и социјални значај.

"Сигурна сам да уз многа сазнања која имамо након боравка у екстремним условима рада, као што је било у вријеме пандемије, можемо направити план за одржавање психофизичког баланса код радника који лијече најтеже болеснике", навела је Паовица.

Према њеним ријечима, у Европи су ове теме већ отворене и актуелан је научни приступ рјешавању проблема.

- У болници гдје радим постоји значајна заинтересованост како руководилаца тако и љекара и сестара да низом предавања и обука препознамо овај синдром код себе и другога. Циљ нам је да нашим колегама и сарадницима обновимо снаге које нас све заједно чине неодвојивим од велике породице професионалаца који су свој живот ставили у службу највиших вриједности а то је живот другог човјека - закључила је Паовица.