latinica  ћирилица
29/04/2024 |  22:09 ⇒ 30/04/2024 | 07:32 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници - Атак на Републику Српску и српски народ (ВИДЕО)

Резолуција о Сребреници, која би требало да се нађе пред Генералном скупштином УН-а јесте политички атак на Републику Српску и цјелокупни српски народ, поручили су учесници емисије Други угао.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Кажу да не постоји никакав основ да се то питање измјести из Савјета безбједности у Генералну скупштину. И одлука да при гласању буде довољна проста већина представља, поручују, невиђени преседан.

Бивши дипломата Владислав Јовановић поручио је да ова, како каже, акција Запада преко Генералне скупштине је политичка акција, нема никакве везе са очувањем мира и безбједности, да је то злоупотребљено јер је заобиђен Савјет безбједности Уједињених нација као искључиви надлежни орган за очување мира и безбједности у свијету.

- У овом случају није коришћена некадашња формула из времена корејског рата "Уједињни за мир". У овом случају се не ради о борби за мир и безбједност него о политичкој акцији. Налажење једног кривца за све проблеме који су се дешавали у БиХ током рата и који се сада дешавају. И та политичка акција треба да етикетира српски народ као такав и Србију да имају свезане руке према активностима које Запад чини на сви дијеловима гдје живи српски народ - истакао је Јовановић.

Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци рекао је у емисији Други угао да уколико се не успије убиједити одређен број земаља који би требало да подржи ту тзв. резолуцију Генералне скупштине, онда се иде на то да им се каже да оне не долазе и не учествују у том раду.

- Јер систем већине подразумијева кад дође 15 представника у Генералну скупштину, иако је то супротно актима Генералне скупштине, да је довољно да се од тих 15, осам изјасни и да они кажу да је то прошло. Али то није нешто што треба да представља озбиљну ствар. То не може да има значај за међународне односе - наводи Поповић.

Каже да у позадини постоји читав низ других ствари, да се српски народ прије свега прогласи геноцидним.

- Па ако би то било могуће, то је данас онај савјетник Изетбеговића јасно рекао, то би могао бити разлог за укидање Републике Српске али истовремено и обавезивање Србије на плаћање штете. Мало морген, неће се ништа такво десити- истиче Поповић.

Историчар Жељко Вујадиновић поручио је да би резолуција о Сребреници била прва резолуција таквог типа која је донијета у Уједињеним нацијама, те би она као таква представљала преседан.

- Произвела би прије свега ту врсту моралних посљедица и посљедица са којима се треба озбиљно рачунати. То би био један покушај транзиције истине претходних времена и један вид једног преструктурирања уопште међународних односа који се дешавају у посљедњих 30 година - рекао је Вујадиновић.

Вујадиновић је навео да би једна од посљедица била продубљивање кризе у самој БиХ и питање да ли народи у БиХ могу да живе заједно.

- То би представљало једно озбиљно питање и резолуција би изазвала једну од таквих посљедица - закључио је Вујадиновић.

Цијелу емисију можете погледати у видеу: