latinica  ћирилица
30/04/2024 |  11:16 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Бесплатни прегледи коже у 48 здравствених установа у Српској

Кампања Еуромеланома с циљем превенције и раног откривања рака коже и ове године биће одржана током маја и почетком јуна у 26 градова у БиХ, а ријеч је о бесплатним прегледима становништва које ће бити могуће обавити у 48 здравствених установа.
Преглед - Фото: РТРС
ПрегледФото: РТРС

Члан Организационог одбора Еуромеланома кампање из Републике Српске Алма Ковачевић Туцек рекла је да је кампања усмјерена на подизање свијести о значају заштите коже од УВ зрачења, едукацију о самопрегледу младежа и значају обављања превентивних прегледа.

Она је нагласила да су информације у вези са кампањом чији је мото "Живи и учи – научи да живиш" доступне на интернет страници, гдје су наведени градови, приватне и јавне здравствене установе и доктори који ће обављати прегледе.

Туцекова је навела да водећа група за подизање свијести о карциному коже Еуромеланома покреће кампању широм Европе за подршку људима којима је раније дијагностификован и лијечен карцином коже, а акценат је на ризику од поновног појављивања болести.

Она је напоменула да пацијенти који су раније имали рак коже имају већи ризик да га поново добију.

- Између два и десет одсто особа које су побиједиле меланом има тенденцију да развије други примарни меланом, а између 30 и 50 људи са немеланомским карциномом коже развије други у року од пет година - рекла је Туцекова.

Кампања ће у Републици Српској бити спроведена у 12 локалних зајендица – Бањалуци, Добоју, Источном Сарајеву, Приједору, Прњавору, Бијељини, Челинцу, Градишци, Модричи, Фочи, Братунцу и Требињу.

Прегледи ће бити обављени у 23 здравствене установе са учешћем 38 љекара, углавном дерматолога али и пластичних хирурга и љекара породичне медицине.

Кампања почиње 3. маја и трајаће до 7. јуна.