latinica  ћирилица
03/05/2024 |  08:53 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Бранковић: У УН одјекнули говор Цвијановићеве и свједочења српских логораша

Бивши амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић оцијенио је да су обраћање српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић на сједници Савјета безбједности и свједочење осам српских логораша из БиХ у Њујорку сигурно имали јак одјек у УН.
Савјет безбједности УН (фото: EPA/SARAH YENESEL) -
Савјет безбједности УН (фото: EPA/SARAH YENESEL)

Бранковић је истакао да сједнице Савјета безбједности прате све чланице УН, њих 193, док су на панелу на којем су говорили српски логораши у сједишту УН готово све земље имале своје представнике, који су из прве руке могли да чују потресна свједочења српских жртава рата у БиХ.

- Цвијановићева је у обраћању на седници о БиХ врло сажето, лепо, чисто и јасно објаснила све шта је и како је требало да се каже. То је још један додатак панелу, али и целој дипломатској акцији Србије пре тога у УН - рекао је Бранковић.

Он сматра да је ефекат наступа Цвијановићеве и свједочења српских логораша значајан, али не вјерује да је то промијенило перцепцију чланица УН о догађајима у Сребреници и БиХ током рата.

- Перцепција великог броја чланица УН је таква да они знају да у Сребреници није било геноцида. То је перцепција и ових што предлажу резолуцију о Сребреници. И њима је све јасно, али је предлажу из политичких разлога - рекао је Бранковић.

Према његовој оцјени, велике силе које су покренуле резолуцију о Сребреници одлучиле су се на то из политичких разлога.

- Западне силе у Украјини су пропале до даске, НАТО им се полако распада, док на Блиском истоку не знају шта да раде. Зато су смислили ову резолуцију како би њеним усвајањем добили неке поене - закључио је Бранковић за Срну.