latinica  ћирилица
06/05/2024 |  19:32 ⇒ 20:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Пријем тзв. Косова у Савјет Европе није на дневном реду састанка Комитета министара

Пријем тзв. Косова у чланство Савјета Европе није на дневном реду састанака Комитета министара заказаног за 16. и 17. мај, види се у дневном реду који је данас објављен на сајту Савјета Европе.
Савјет Европе (Фото: EPA/PATRICK SEEGER) -
Савјет Европе (Фото: EPA/PATRICK SEEGER)

На дневном реду биће мјере које Савјета Европке предузима у вези са сукобом Русије и Украјине, спровођење Декларације из Рејкјавика усвојене на Самиту шефова држава и влада прошле године и усвајање Оквирне конвенције о вештачкој интелигенцији, људским правима, демократији и владавини права.

Поред тога, министриће разматрати рад СЕ у областима попут људских права, као и о сарадњи СЕ и Европске уније, док ће на крају сједнице Лихтенштајн предати предсједавање Комитетом Литванији.

Министри спољних послова ће 16. маја такође учествовати на свечаности поводом обиљежавања 75. годишњице Савјета Европе.

Парламентарна Скупштина Савјета Европе (ПССЕ) саопштила је 16. априла да је усвојила препоруку да се тзв. Косову одобри да постане члан Савјета Европе (СЕ) и одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања Заједнице српских општина (ЗСО) требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтјеву тзв. Косова за приступање СЕ као пост-приступна обавеза.

Према процедури, након усвајања извјештаја Доре Бакојани, ПССЕ треба да упути препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.