latinica  ћирилица
11/05/2024 |  16:09 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Туга која траје цијели живот - У Доњој Градини обиљежавање Дана сјећања на жртве геноцида (ВИДЕО)

У Спомен- подручју Доња Градина сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској.
Доња Градина - Спомен обиљежје - Фото: РТРС
Доња Градина - Спомен обиљежјеФото: РТРС

Према програму обиљежавања, биће положени вијенци и цвијеће и служен парастос убијеним Србима, као и вјерски помени припадницима других конфесија. Након тога планирано је обраћање званичника.

Поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве геноцида у НДХ, у Козарској Дубици ће бити одржана меморијална академија "Туга која траје цијели живот".

Слике ужаса још су живе у очима 92-годишњег Душана Мећаве, из села Доња Градина.

Као дјечак који је чудом преживио усташки покољ у којем су му страдали отац, брат и сестра, након повратка у родно село затекао је пустош. Доња Градина била је претворена у велику масовну гробницу. С осталим преживјелим мјештанима мјесецима је сахрањивао лешеве којих је било свуда.

- Двије гробнице су биле отворене, нису затрпане, само ископане. И кад смо дошли на Чалинку, то главно гробље, мало смо гледали - из земље, као да кртица рује. И кад је то пукло, то је крв она ударила, ту не можеш стајати - прича Мећава.

Срби, Јевреји и Роми, без обзира на пол и узраст, од беба у колијевци до стараца, убијани су без милости. Близина Јасеновцу, од Козарске Дубице направила је вјероватно најстрадалније мјесто у Другом свјетском рату. Број становника ове општине по завршетку рата буквално је преполовљен.

- Све и једно село, и Дубица заправо има исту причу. Прије 1941. један број становника, након 1945. други број становника - навео је Мирко Димић, виши кустос у СП Доња Градина.

- Свака појединачна жртва довољна је да се сагледа карактер рата, и свака појединачна жртва је прича сама за себе - истакоа је Жељко Вујадиновић, историчар.

А намјера усташа била је потпуно истребљење неподобних народа, у којем су највећу жртву поднијели Срби.

Због тога, наша обавеза је да памтимо и истину о страдању у усташком геноциду преносимо будућим генерацијама.

- Наравно да је битно да говоримо о томе. Важно је прије свега у својим кућама да причамо дјеци. А нема куће која није имала бар једног члана да није погинуо у систему концентрационог логора, и добро је да баке и дједови причају о томе својим унуцима, други коркак су школе и наравно најважнији корак је да дођу овдје у Доњу Градину - нагласила је Тања Тулековић, директорка Спомен-подручја "Доња Градина".

Према програму обиљежавања, на Гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина у 12 часова биће положени вијенци и цвијеће, а у 12.30 ће код Гробног поља Храстови бити служен парастос убијеним Србима - жртвама геноцида у НДХ као и вјерски помени припадницима других конфесија.

Обраћање званичника планирано је око 13 часова, а пренос можете гледати на програму РТРС.