latinica  ћирилица
14/05/2024 |  13:21 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Вишковић: У БиХ се санкционишу људи који поштују Устав; Мекјуен: Срби се увијек борили за слободу (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са извршним директором консултантске куће "Савјет за националну политику" Робертом Мекјуеном, који је шест мандата био конгресмен у Представничком дому САД представљајући савезну државу Охајо.
Вишковић и Мекјуен - Фото: РТРС
Вишковић и МекјуенФото: РТРС

Вишковић је упознао Мекјуена са политичком ситуацијом у БиХ и рекао да се Република Српска залаже да поштовање изворног Дејтонског споразума и Устава БиХ, а да се он може мијењати искључиво консензусом свих народа и институција, како је то предвиђено.

Говорио је и о политичком дјеловању америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија. Додао је да се у БиХ санкционишу људи који поштују Уставу и да се и он нашао под санкцијама Министраства финансија САД.

На састанку је било ријечи и о резолуцији о Сребреници, а Вишковић је упознао Мекјуена да је Република Српска именовала међународну стручну комисију која је добила задатак да истражи страдање свих народа на том подручју у периоду 1992-1995.

- Како је истакао они су направили извјештај уз пуну аутономију у којем су рекли да у Сребреници није био геноцид, већ да су била страдања оба народа - наводи се у саопштењу Владе Српске.

Мекјуен је на састанку са Вишковићем истакао је да зна да су се Срби увијек борили за слободу и подсјетио је на акцију Халијард, у којој су спасени амерички пилоти.

Истакао је да му је драго што Република Српска има представништво у Вашингтону и да је он стоји на располагању за сву помоћ.

Мекјуен је навео да долазе бољи дани када је ријеч о односима САД и Републике Српске, посебно када је ријеч о економији.