latinica  ћирилица
14/05/2024 |  17:55 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Оптужени за злочине код Зворника негирали кривицу

Винко Радовић и Петко Панић изјаснили су се да нису криви за злочине на подручју Зворника у прољеће 1992., док је Суд Бих по служеној дужности констатовао да кривицу пориче и оптужени Драгомир Васић.
Драгомир Васић - Фото: РТРС
Драгомир ВасићФото: РТРС

Радовић и Панић су се изјаснили да су разумјели оптужницу.

С друге стране, Васић је истакао да се не може изјаснити о кривици јер не разумије оптужницу.

- Консултовао сам се са адвокатима и међународним експертима за кривично право, и они су закључили да правно не постоји улога која му се у оптужници ставља на терет. Не постоји улога и статус који је мени додијељен, а то је предводник избјеглих Срба из села Брница - рекао је Васић, те истакао да се не може изјаснити.

Суд БиХ је потом по службеној дужности констатовао да кривицу пориче и Васић.

Подсјећамо, Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Драгана Спасојевића /58/, Винка Радовића /64/, Драгомира Васића /59/ и Петка Панића /71/ због сумње да су на подручју Зворника наводно починили кривично дјело злочин против човјечности.

Они су оптужени да су као припадници цивилних, војних и полицијских власти учествовали у присилном пресељењу цивила бошњачке националности са подручја Зворника, као и за нечовјечно поступање, незаконито затварање, те убиство неколико цивила.

Према наводима оптужнице, Панић се терети за нечовјечно поступање према цивилном становништву, као и за учествовање у раздвајању цивила од њихових чланова породица.