latinica  ћирилица
14/05/2024 |  19:46 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Промоција књиге "Заштитни пук главног штаба Војске Републике Српске "1992-1995" (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржана промоција књиге "Заштитни пук главног штаба Војске Републике Српске "1992-1995", професора доктора Горана Латиновића.
Промоција књиге "Заштитни пук главног штаба Војске Републике Српске "1992-1995" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Заштитни пук главног штаба Војске Републике Српске "1992-1995"Фото: РТРС

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Удружење 65. заштитни моторизовани пук организовали су представљање књиге у Академији наука и умјетности Републике Српске.

Стварање Републике Српске заслужује много бољу и обимнију научну обраду него што је она била до сада, закључују учесници ратних збивања током Одбрамбено отаџбинског рата.

Предсједник Удружења 65. заштитног моторизованог пука Главног штаба ВРС Зоран Бенак истакао је да је више од двије године рађено истраживање и прикупљана грађа за књигу.

Бенак је рекао да је важно пренијети ријечи и дјела о борби за Српску на младе генерације.

Број озбиљних научних дјела о том херојском добу српске историје, заснованих на изворима првог реда и написаних у складу са методологијом савремене историје је мали, а мало је сачуваних историјских извора.

Латиновића је истакао да је ријеч о научној обради херојског доба српске историје и нагласио да је Војска Српске испунила своју мисију и заштитила српски народ да му се не понови геноцид.

Латиновић је рекао да је било тешко сакупљати архивску грађу и писати научну монографију о 65. заштитном моторизованом пуку Главног штаба Војске Републике Српске, славној јединици која је освјетлала образ цијелој војсци и потомцима.

- Без Војске и Полиције не би било ни Републике Српске. Они су били једина брана да се не понови геноцид који се десио Србима током Другог свјетског рата и морамо бити свјесни чињенице да култура сјећања не предаје наше жртве забораву и тако градимо и снажимо Српску као једини гарант опстанка српског народа - навео је вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је у протеклих

Порука је да ова књига буде допринос чувању успомене на једну од најбољих јединица Војске Републике Српске и подстрек даљем изучавању тог херојског доба српске историје.