latinica  ћирилица
16/05/2024 |  12:28 ⇒ 12:31 | Аутор: novosti.rs

Кнежевић: И даље вјерујем да ће Спајић гласати против резолуције о Сребреници

Лидер Демократске народне партије из Црне Горе Милан Кнежевић рекао је да вјерује да ће премијер Црне Горе Милојко Спајић донијети једину исправну одлуку и гласати против резолуције о Сребреници.
Милан Кнежевић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Милан Кнежевић (Фото: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Кнежевић је за Новости нагласио да Спајић то треба да учини не због опстанка владе, или свог опстанка, већ због самог себе и, како је навео, "свог белега у историји".

- Ових дана води се јавна и шаптачка кампања против мене како у Црној Гори, тако у државама коспонзорима из региона, да своје ставове саопштавам по налогу предсједника Србије Александра Вучића. Они који су навикли да читав живот примају ставове од трећих секретара амбасада спонзора резолуције, морају да схвате да постоје људи који им нису ни налик. Јавно саопштавам своје ставове и стојим иза њих, јер знам да штитим интересе мог народа гдје год живио. То сам саопштио и премијеру Спајићу. Александар Вучић није опредјељивао моје ставове ни раније, а ни сад око Сребренице, а то што смо се нашли на истом путу, знам да смета многима који су одабрали странпутице издаје и националне срамоте. Што се тиче премијера Спајића, и даље вјерујем да ће донијети једину исправну одлуку, и гласати против Резолуције о Сребреници, рекао је Кнежевић за Новости.

Коментаришући предлог предсједника црногорског парламента Андрије Мандића да се изгласа и резолуција о Јасеновцу, и бурну реакцију из Хрватске, Кнежевић је рекао да Хрвати сада протестују зато "што још памтимо Јасеновац" и додао да, како је навео, памтимо и "дочек Хитлерових трупа у Загребу, док су истовремено горјели Подгорица и Београд".

- Српске жртве су увијек најлакше, наравно ако успијемо да их нађемо по затрављеним масовним гробницама, или кад опадне водостај Саве да испливају српски скелети. А у међувремену, они који су нас геноцидирали и погромизовали, конспозоришу резолуције у којима нас многострадални народ желе означити геноцидним. Реакција Хрватске на резолуцију о Јасеновцу је очекивана јер они најбоље знају шта су припадници хрватског народа у усташким формацијама НДХ радили Србима, Јеврејима и Ромима. Пјесник Паул Целан који је преживио Холокауст написао је пјесму: "Фуга смрти", у којој се понављају стихови: "смрт је мајстор из Њемачке" а кад је у питању страдање српског народа у Другом свјетском рату, парафраза би звучала овако: "Смрт је мајстор из НДХ." А сад протестују што још памтимо Јасеновац. Али памтимо и дочек Хитлерових трупа у Загребу, док су истовремено горјели Подгорица и Београд - казао је Кнежевић.

Кнежевић је навео да је Вучићу поклонио Његошева сабрана дјела.

- Све што смо научили о борби за опстанак, независност, слободу, научили смо од Његоша. А пошто знам да често цитира Његоша, сматрао сам да је симболички важна порука да Александар Вучић "наоружан" Горским вијенцем и Лучом микрокозмом брани интересе српског народа у УН. Мада Мајаковски каза: "како у дебело уво забости њежну реч", одговор је јасан: Његошевим стиховима - нагласио је он.