latinica  ћирилица
16/05/2024 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Мађарско противљење резолуцији о Сребреници охрабрује и друге

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да став Мађарске, као чланице НАТО и ЕУ, против резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН има велику тежину и охрабрује друге.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је поводом посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика Будимпешти истакао да Мађарска двоструко помаже Републици Српској, јер, прије свега, између Бањалуке и Будимпеште постоје директни односи, блиске везе између Додика и мађарског премијера Виктора Орбана, али и привредна сарадња.

- Отуда као прворазредни, директни партнер Српске и Србије, Мађарска стаје максимално уз нас, а друга важна ствар је и што је Мађарска начелно заговорник суверенистчких вредности и Европе у којој се поштује национална традиција и националне државе - рекао је Анђелковић за Срну.

Он је указао и да Мађарска принципијелно подржава Републику Српску, као и све оне који су на линији борбе да Европа буде заједница равноправних, а не скуп подређених анационалне европске елите.

Анђелковић је истакао да је важно и то што ће Мађарска преузети и многе пројекте из којих су се Нијемци повукли како би отежали позицију Републике Српске.

- То за нас има прворазредан економски значај и охрабрује друге инвеститоре да наставе да долазе у Републику Српску упркос томе што неки западни фактори покушавају да саботирају развој Српске - рекао је Анђелковић.