latinica  ћирилица
20/05/2024 |  10:41 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Морбилима заражено 135 лица, највише у Бијељини

У Републици Српској пријављена су 135 случаја обољелих од морбила, од којих највише у Бијељини - 99, те у Бањалуци - 18, речено је у Институту за јавно здравство Српске.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

У Источном Сарајеву су пријављена четири случаја, у Угљевику три, у Котор Варошу, Палама и Добоју по два случаја, док је у Пелагићеву, Источној Илиџи, Прњавору, Лакташима и Мркоњић Граду пријављен по један случај заразе.

Највећи број обољелих старости је од једне до четири године, чак 61 малишан, док је међу обољелима и пет беба млађих од годину дана, али и 37 обољелих од пет до девет година, те 14 лица старијих од 30 година.

Пријављено је и шест случајева заражених у доби од 10 до 14 година, четири од 15 до 19 година, те осам од 20 до 29 година.

На подручју Бијељине епидемија морбила је проглашена почетком фебруара, док је Дом здравља Бањалука пријавио епидемију 8. марта.

Свјетска здравствена организација је половином фебруара упозорила да ће више од половине земаља бити изложено великом или веома високом ризику од појаве морбила до краја године уколико не буду предузете хитне превентивне мјере.

Морбиле су високо заразна болест. У случају изложености вирусу морбила оболијева најмање 95 одсто невакцинисаних лица.

Вирус морбила је активан у ваздуху или на зараженој површини до два часа након излагања невакцинисаног лица вирусу.