latinica  ћирилица
21/05/2024 |  14:05 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

УКЦ обиљежава мјесец посвећен интензивној медицини - увођење нове методе (ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске први пут се обиљежава мјесец посвећен интензивној медицини и лијечењу критично обољелих пацијената.
УКЦ-прес - Фото: Уступљена фотографија
УКЦ-пресФото: Уступљена фотографија

Клиника интензивне медицине за нехируршке гране организује предавање професора Ивана Палибрка из Универзитетског клиничког центра Србија.

Управо у мјесецу у којем се истиче важност интензивне медицине у овој Клиници уводе нову методу - индиректну калориметрију. Ријеч је о методи која служи за прецизну процјену енергетске, односно калоријске потрошње код критично болесних пацијента. На основу тога медицински професионалци раде индивидуализовану нутритивну терапију што значајно утиче на крајњи исход у лијечњу критично обољелих пацијената.

Професор Палибрк рекао је да је ријеч о неинвазивној методи.

- Као што се може примијенити код здравих, може се примијенити и код врло болесних пацијената, а храна је и лијек, као што је познато. Тачно дозирање енергетских потреба макро и микронутријената је веома важно, јер сувишан унос хране може да угрози критично обољелог пацијента. Зато је код њих важно примијенити правилну и одговарајућу количину енергије. Индиректна калориметрија значајна је и за научноистраживачке сврхе и она ће помоћи нашим колегама у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране да прецизно и тачно могу да пренесу те податке у своје научноистраживачке радове. Примјена ове методе имаће изузетан значај у свакодневном раду - рекао је он.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Пеђа Ковачевић навео је да се у БиХ први пут обиљежава "плави" мјесец намијењен интензивној медицини и лијечењу критично обољелих пацијената.

- То је на неки начин показатељ гдје се ми налазимо у односу на период прије 30 година, јер је ово била земља која је била у четворогодишњем рату, разарању, одвајању и изолацији, те је тај период и на медицинску науку оставио ожиљак. Након тог периода и оснивања Клинике интензивне медицине за нехируршке гране ми овај мјесец обиљежавамо раме уз раме са свјетским љекарима интезивистима - рекао је Ковачевић.

Доктор Слободан Хајдер, помоћник генералног директора УКЦ-а за медицинске послове, рекао је да је неизмјеран значај интензивне медицине у лијечењу критично обољелих пацијената.