latinica  ћирилица
21/05/2024 |  17:19 | Аутор: СРНА

Представнички дом ПС БиХ: Није усвојен ниједан приједлог закона

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ вратио је Заједничкој комисији за људска права на поновно разматрање Приједлог закона о допуни Закона о странцима, чији је предлагач посланик Нихад Омеровић.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

С обзиром да БиХ у значајном броју земаља у свијету нема амбасаду ни конзуларног представника, Омеровић предлаже да се договори сарадња са почасним конзулом БиХ, комерцијалним посредником и спољним пружаоцем услуга који би учествовали у прикупљању захтјева за изадавање виза за дугорочни боравак и прикупљање биометријских података од подносиоца захтјева у матичној земљи, тако да он не путује у друге земље у којима се налазе амбасаде.

Након проведеног усаглашавања Колегијума Представничког дома, посланици нису прихватили захтјев Савјета министара за разматрање по хитној процедури Приједлога закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, а одлука о томе да ли ће овај законски приједлог бити разматран по скраћеном поступку биће донијета накнадно, након новог усаглашавања Колегијума.

Данас нису подржани ни закључци посланика Јасмина Емрића и Шемсудина Мехмедовића предложени у оквиру расправе о актуелној политичкој ситуацији у институцијама БиХ - уставној законодавној улози Парламентарне скупштине коју је Представнички дом водио у априлу.

Представнички дом усвојио је извјештаје о збрињавању избјеглица и странаца под супсидијарном заштитом у БиХ и Комисије за одлучивање о сукобу интереса за 2023. годину, као и Независне комисије за праћење услова боравка и поштовања људских права у затворским установама.

Подржани су и извјештаји Централне банке и Канцеларије за ревизију институција БиХ за прошлу годину, те извјештај Радног тијела Представничког дома за заштиту и безбједност повратника у БиХ, с приједлогом мјера за њихову заштиту и безбједност, док извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2023. годину није добио подршку посланика.

Посланици су примили к знању информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2023. годину.

Његосава Стјепановић именована је за члана Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу са законом БиХ.

Подршку посланика добила је посланичка иницијатива Мије Карамехић Абазовић којом се Савјет министара задужује да у року од шест мјесеци сачини јавно доступну онлајн базу података свих уговора о дјелу које склапају институције БиХ.

Због недостатка ентитетске већине на усаглашавање, Колегијуму Представничког дома упућена је посланичка иницијатива Дениса Звиздића којом се предвиђа да овај дом иницира да Савјет министара уклони право вета у органима управе у процесу доношења одлука приликом провођења правне тековине ЕУ.

Данашња сједница Представничког дома завршена је давањем сагласности за ратификацију аката Свјетског поштанског савеза и Споразума између Савјета министара и Владе Италије о економској сарадњи.

Током расправе о тачкама дневног реда данашње сједнице посланици нису подржали захтјеве за разматрање по хитном поступку два приједлога закона о допуни Изборног закона, који су упућени Колегијуму Представничког дома на усаглашавање.

Ове приједлоге закона предложили су Клуб посланика СДА и посланик Шемсудин Мехмедовић.

Предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић рекао је да ће посланици о одржавању наредне сједнице бити благовремено обавијештени.