latinica  ћирилица
21/05/2024 |  17:43 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије у БиХ: Забринутост због недавне изјаве Мисије ОЕБС-а у БиХ

Руска Амбасада у БиХ изразила је забринутост због недавне изјаве Мисије ОЕБС-а у БиХ у којој се, између осталог, садржи апел према властима Републике Српске да прекину усвајање тзв. Закона о страним агентима, саопштено је из ове Амбасаде.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

Њихово саопштење преносимо у цијелости:

Забринути смо због недавне изјаве Мисије ОЕБС-а у БиХ, објављене на званичном порталу организације. Између осталог, у њему се садржи апел према властима Републике Српске да прекину усвајање тзв. Закона о страним агентима.

Овај корак теренске канцеларије сматрамо као ништа друго него грубо мијешање у унутрашње политичке процесе суверене БиХ и очиту злоупотребу својих овлаштења. Изазива жаљење чињеница да овај напад на Републику Српску није први у контексту притиска од стране мисије на Бањалуку по питању људских права.

Уочавамо видљиву неравнотежу у приступима ОЕБС-а ентитетима у БиХ, која тежи критици само према Српској.

Посебну пажњу скрећемо на чињеницу да закони слични оном који се разматра у Српској већ дуги низ година су на снази у земљама тзв. цивилизованог западног свијета, укључујући и САД, а да притом не изазивају било какву алергијску реакцију ОЕБС-а.

Према тврдњама власти у Српској, босанско-српски пројекат иницијативе заправо је разрађен по америчком моделу. У овом случају је очигледна политика двоструких аршина у дјеловању ОЕБС-а.

С тим у вези, позивамо руководство Мисије ОЕБС-а у БиХ на објективније и непристрасније сагледавање бх. стварности. Изузетно је важно да се рад обавља водећи рачуна о интересима свих конститутивних и других народа у БиХ
у стриктном складу са мандатом који је Мисија добила.