latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:07 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Нове пријетње из Амбасаде САД: "Раздруживање" значи крај Републике Српске

Резолуција о Сребреници није прошла како је запад очекивао, а то се види дан послије по пријетњама америчке амбасаде у БиХ упућених Републици Српској и њеном руководству.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Марфи поручује да "сецесија или раздруживање" Српске "не значи њену независност нити крај БиХ, него значи крај Републике Српске".

Ове пријетње долазе након гласања у Генералној скупштини УН-а, које очигледно није прошло очекивано.

Иако су се надали натполовичној већини на гласању, запад и њихови сателити успјели су да усвоје резолуцију без подршке већине земаља свијета.

- Јуче је господин Додик објавио да је Влада Републике Српске донијела званичну одлуку да предложи "раздруживање" Републике Српске од Босне и Херцеговине. Другим ријечима, то значи сецесију Републике Српске; то је опасно, неодговорно, антидејтонско дјеловање које излаже ризику територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ. А то су кључни интереси САД - наводе из Амбасаде.

Сједињене Државе, кажу да ће их бранити и штитити.

- Између осталог, и позивањем на одговорност оних који их излажу ризику. Господин Додик и Влада Републике Српске покушали су објаснити ову одлуку скупином лажи и дезинформација смишљених да заплаше јавност у Републике Српске како би кренула за њима овим опасним путем. Чињенице су једноставне и јасне. Не постоји међународна завјера да се укине Републику Српску, а господин Додик не може издвојити нити једну једину изјаву иједног америчког званичника којом се позива на укидање Републике Српске - наводе они.

Истичу и да БиХ није унија два ентитета.

- Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава насљедница Републике Босне и Херцеговине. Устав БиХ не даје право на сецесију или "раздруживање" ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици. Република Српска може постојати само унутар БиХ. Сецесија или "раздруживање" Републике Српске не значи независност Републике Српске нити крај БиХ, него значи крај Републике Српске - саопштили су из Амбасаде САД-а.