latinica  ћирилица
25/05/2024 |  21:10 ⇒ 26/05/2024 | 07:54 | Аутор: РТРС

Каран у Аустрији са српском дијаспором: Одбацићемо Резолуцију о Сребреници (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран боравио је у посјети Аустрији гдје је представнике српске дијаспоре упознао о ставу Српске о Резолуцији о Сребреници.
Каран у Аустрији са српском дијаспором - Фото: Уступљена фотографија
Каран у Аустрији са српском дијаспоромФото: Уступљена фотографија

- Упознали мо нашу дијаспору са ставовима Републике Српске. Осуђујемо усвајање ове резолуције и сматрамо да је искључиво политичког карактера и да је читав тај процес уништио суверенитет БиХ, антидејтонски је и антиуставан и није у функцији помирења. Ми ћемо одбацити ту резолуцију, јер је неистинита и прави трајну штету БиХ и свим народима у БиХ. Морамо што чешће долазити у дијаспору, упознати наше људе са ставовима Републике Српске, да знају и дијеле наше ставове и да будемо јединствени - рекао је Каран.

Он је истакао да Срби у Аустрији врло озбољно промишљају и шире свеукупне идеје српског народа и Републике Српске.

- Ова политиканска резолуција о Сребреници је само показала јединство српског народа. Она је потпуно показала да је усмјерена против свеколиког српског народа, гдје год да живи. Сви Срби у свијету су то доживјели као напад на себе, препознали политичке конотације и посљедице, препознали да не доноси помирење и толеранцију. Ова резолуција не ремети само односе у БиХ, већ односе свагдје гдје живе Срби - нагласио је Каран.

Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић рекао је да су Срби у Аустрији забринути због усвајања Резолуције, притисака и њених посљедица.

Он је поручио да би српски народ у овом тренутку требало да буде јединствен и сложан, јер су Срби увијек за мир и истину.

Предсједник Аустријско-српског друштва Дејан Јелић рекао је да би сва српска друштва требало објединити под једну кровну организацију коју би подржале владе Српске и Србије, са којима би уско сарађивала и формирати српски свјетски конгрес који би дјеловао у свим државама.

Предсједник СПКД Просвјета - Аустрија, Марко Сарић рекао је да Резолуција о Сребреници носи бројне пријетње по цјелокупан српски народ, а једна од њих је би да српска дјеца, нарочито у дијаспори, кроз школске системе добијала искривљену слику историје.