latinica  ћирилица
26/05/2024 |  09:30 ⇒ 11:31 | Аутор: СРНА

Лес: Срби су можда изгубили гласање, али предлагачи нису добили жељену подршку

Водећи истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу Тимоти Лес рекао је да су Срби можда изгубили гласање о разолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, али да Сједињене Државе, Њемачка и остали предлагачи нису добили подршку коју су тражили од других земаља.
Тимоти Лес - Фото: РТРС
Тимоти ЛесФото: РТРС

Лес је навео да је то и лоша вијест за Запад који је желио да пошаље снажну политичку поруку Србима у БиХ да им недостаје међународна подршка за њихов циљ независности.

Према његовим ријечима, Сребреница је питање за анализирање и дебату историчара, а не дипломата, чије се мишљење о томе води искључиво политичким прорачунима, а не чињеницама о томе шта се догодило.

- Свако ко сумња у политичку природу гласања треба да погледа како су се гласови слагали. Све земље које су се томе противиле биле су антизападне. Они који су је подржавали углавном су долазили из западног табора или исламског свијета. И они који су били уздржани или одбили да гласају су државе чији интерес није да се упуштају у спор између Запада и Срба - сматра Лес.

Он је за Тањуг рекао да послије усвајања резолуције не види побједника, чак ни Бошњаке за које ће резолуција мало помоћи да унапреде своје циљеве.

- Мало је вјероватно да ће државе у будућности обиљежавати Сребреницу више него што то сада раде. У међувремену, код куће, резолуција је подстакла Србе који су одговорили позивом на распад БиХ - закључио је Лес.