latinica  ћирилица
26/05/2024 |  11:15 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Заједничка комисија сутра усаглашава Изборни закон Српске и Закон о референдуму

Заједничка комисије Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа Републике Српске за усаглашавање закона, прописа и аката одржаће сутра сједницу у Бањалуци ради усаглашавања Изборног закона Републике Српске и Закона о референдуму и грађанској иницијативи.
Бањалука - НСРС - Фото: РТРС
Бањалука - НСРСФото: РТРС

Пета сједница Заједничке комисије биће одржана у просторијама Народне скупштине у 11.00 часова, најављено је из парламента Српске.

Народна скупштина Републике Српске је на посебној сједници 19. априла усвојила Изборни закон Републике Српске којим је предвиђено да ће изборе за органе власти у Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.

Ступањем на снагу овог закона неће се примјењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор народних посланика, делегата Вијећа народа Српске, предсједника и потпредсједника Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Српске, одборника скупштине града и скупштине општине, градоначелника и начелника општина у Српској.

Народна скупштина је на истој сједници усвојила и Закон о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске чија је намјера да се потпуније регулише спровођење овог облика непосредне демократије.