latinica  ћирилица
26/05/2024 |  11:19 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Служен помен генералу Талићу (ВИДЕО)

У Пискавици код Бањалуке обиљежена је 21 година од смрти генерал-пуковника Момира Талића, команданта Првог крајишког корпуса и начелника Генералштаба Војске Републике Српске.
Пискавица - годишњица смрти генерала Талића - Фото: РТРС
Пискавица - годишњица смрти генерала ТалићаФото: РТРС

Начелник Штаба Првог крајишког корпуса генерал Бошко Келечевић рекао је да без пробоја коридора кроз Посавину 1992. године данас не би било Републике Српске, истичући да су генерал Талић и Први крајишки корпус дали велики допринос у пробоју "Коридора живота".

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да је генерал Талић командовао Првим крајишким корпусом Војске Републике Српске која је бранила српску нејач, није вршила злочине нити упадала у села као што су то радили припадници такозване Армије БиХ.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да је важно да се обиљежава овај догађај, истичући да је на овај начин отворена књига о лику и дјелу генерала Талића.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић рекао је да ће град увијек подржавати овакве манифестације како би се очувало трајно сјећање на генерале, официре и војнике ВРС-а који су учествовали у стварању Републике Српске.

Предсједник организације старјешина Војске Републике Српске Слбоодан Жупљанин рекао је да је обавеза српског народа у Српској да се трајно сјећа генералан-пуковника Талића, других генерала и команданата који су заједно са народом најзаслужнији за стварање Републике Српске.

Генерал Талић је 26. јула 1991. године именован на дужност начелника штаба Петог корпуса тадашње ЈНА који је касније прерастао у Први крајишки корпус.

Дао је изузетан допринос у пробијању коридора и спајању западне и источне територије Републике Српске. Одликован је Орденом Немањића, највећим војним одликовањем Републике Српске.

Преминуо је 2003. године на Војно-медицинској академији у Београду. Обиљежавању годишњице смрти присуствује предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.