latinica  ћирилица
26/05/2024 |  13:01 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Короман: Дијелу међународне заједнице једини циљ уништење Српске

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је БиХ земља гдје нико не одговара за непоштивање процедуре и уставних одредаба, те да је све дозвољено и све могуће само ако је усмјерно против Републике Српске и српског народа.
Источно Сарајево - Фото: РТРС
Источно СарајевоФото: РТРС

Короман је указао да је најпоразније да и 29 година од окончања несретног грађанског рата у БиХ велики међународни играчи бацају исти мамац народима који живе у БиХ, не дозвољавајући могућност дијалога и договора домаћих политичара.

- Порука дијела међународне заједнице је јасна - зашто би се ви договарали када ћемо ми наметати одлуке које ће бити у складу са нашим, а не вашим интересима и тако ћемо полако разграђивати Дејтон да би слабили Републику Српску и створили унитарну БиХ са доминацијом бошњачког већинског народа, док би Срби и Хрвати постали националне мањине - нагласио је Короман за Срну.

Он је указао да првенствени циљ западних моћника, који ведре и облаче у БиХ, боље рећи само облаче, није суживот, напредак и развој дејтонске БиХ, него распакивање Дејтона на штету Срба и трајно обесмишљавање Републике Српске до њеног укидања.

Короман је навео да своје србомрзачке намјере свакодневно потврђују наметањем одлука од самозваног високог представника Кристијана Шмита, који све ради уз подршку Њемачке, Велике Британије, Амбасаде САД и Мајкла Марфија, што је на крају довело до блокаде сваког политичког договора у БиХ.

- И док руководство Републике Српске не жели да буде између чекића и наковња и, упркос разним протисцима и уцјенама, одбијајући да се повинује диктату Запада и претвори у климоглавце и њихове слуге, бошњачки политички представници као да једва чекају тај диктат, што је један од њих и сам признао, казавши - вежи коња гдје ти ага каже. То је суштина проблема функционисања БиХ, јер ако се вратимо деценијама уназад, видјећемо да су се муслимани увијек тако и понашали - послушнички у складу са наредбама окупатора - рекао је Короман.

Он је додао да не зна да ли је ријеч о њиховом незнању, односно непознавању историјских околности или о патолошкој мржњи према Србима и Републици Српској, па чак и на сопствену штету и штету свог народа, али најприје је у питању мржња према свему што је српско и константна потреба да се Република Српска стави на политичку маргину до потпуног уништења.

Међутим, додао је он, то показује да и сами Бошњаци немају апсолутно никакво право - ни гласа, ни мишљења, нити се питају било шта у Федерацији БиХ, јер умјесто њих ту су разни Марфији који умјесто њих доносе одлуке и управљају свим дешавањима, понашајући се као шерифи.

Оно што охрабрује, каже он, јесте чињеница да се геополитичка слика полако, али сигурно мијења и то на штету западних колонизатора.

- Док већински дио самомислећих земаља полако, али сигурно постаје мултиполаран, колективни запада неповратно иде ка декаденцији - моралној, политичкој и економској... Запад пропада, губи контролу због све већих пораза које доживаљавју на свјетској политичкој сцени, јер ништа не иде онако како они замишљају, јер су многе земље почеле да се одупиру њиховим интересима. То је потврдило и гласање за срамну резолуцију о Сребреници, коју није подржало двије трећине свијета у Генералној скупштини Савјета безбједности. Тог 23. маја јасно смо видјели почетак краја западне хегемоније - истакао је Короман.