latinica  ћирилица
26/05/2024 |  16:42 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

Ђокић: Резолуција сраман чин којим се распала заједничка политика БиХ

Резолуција о Сребреници је срамна одлука Генералне скупштине УН којом се распала заједничка политика БиХ, рекао је данас у Требињу предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је рекао да су тиме погоршани односи унутар БиХ, а спорну резолуцију је назвао подлим ударом на Републику Српску, снажним атаком на српски народ и скрнављење српских жртава.

Он је навео да се одлучно супроставља томе да Њемачка буде носилац резолуција које говоре о осуди злочина, наводећи да је баш та земља одговорна за стравичне злочина над српским, али и над другим народима у Другом свјетском рату, да је родила, његовала фашизам и поносила се њиме један период.

Ђокић је напоменуо да је огроман дио планете био против те срамне одлуке и на српској страни, наглашавајући да је Генералној скупштини УН задат тежак ударац и поткопан њен ауторитет.

Према његовим ријечима, то је болан ударац институционалном животу БиХ, чиме су они дефинитивно показали распад спољне политике у којој не учествују Срби, нити легитимно представљени Хрвати.

Уколико више не може да се сарађује унутар БиХ као до сада, Ђокић је оцијенио да треба на миран начин и кроз дијалог видјети који је то други начин функционисања на овим просторима.

Он је подсјетио на то да је резолуцију више од годину дана тајно припремала група бошњачких политичара у Сарајеву, те да је све било мимо одлука органа БиХ и сагласности ентитета, наводећи да то није став БиХ јер ниједан од органа није дао сагласност за ту резолуцију.