latinica  ћирилица
26/05/2024 |  17:15 ⇒ 18:48 | Аутор: СРНА

Додик: Хрватска би сада требало да ћути јер је управо НДХ починила геноцид над српским народом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би Хрватска послије спонзорисања резолуције о Сребреници требало да ћути јер је управо НДХ починила је неспоран геноцид над српским народом.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао Срни да се шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман данас, након спонзорисања резолуције, позива на одрживост БиХ као заједнице два равноправна ентитета и три конститутивна народа, а није му сметало што је спорна резолуција стигла у УН управо кршећи начела која он данас промовише.

- Није му сметало ни то што су за резолуцију у УН лобирала два бошњачка члана Предсједништва. А начела једнакости се сјетио због књиге која је промовисана у Сарајеву, а која Србију и Хрватску третира као агресоре на БиХ - рекао је Додик након што је Грлић Радман реаговао због књиге која укључује и Хрватску као агресора, наводећи да је то неприхватљиво и да је Хрватска активно учествовала у одрживој БиХ.

Ако регуларна војска Хрватске није била у грађанском рату на територији БиХ, Додик је рекао да би било добро да Грлић Радман објасни ко је сравнио са земљом Мркоњић Град.

- Наравно да је Хрватска активно учествовала у грађанском рату у БиХ, за разлику од Србије која није имала ниједну војну јединицу на територији БиХ. О учешћу Хрватске у грађанском рату у БиХ изјаснио се и суд квалификујући то као удружени злочиначки подухват - напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, Хрватска се у БиХ више пута јавља као спонзор, с тим да би нека спонзорсзва сада радо заборавила, али не може због пресуда Суда на чије одлуке се Радман данас позива, али у другом контексту.

- Хрватска би сада требало бар да ћути јер је управо НДХ починила највеће злочине на овом простору, починила је неспоран геноцид над српским народом - закључио је Додик.

Радман је реаговао је због књиге која је представљена у Сарајеву, у издању једног бошњачког удружења, наводећи да ће се морати објаснити наратив којим се "искривљују чињенице и историјска истина".

Грлић Радман је истакао да се никако не могу упоређивати улога Хрватске и Србије у посљедњем рату, истакавши како "не би било цјеловите, независне и суверене БиХ да није било Хрватске и Хрвата".