latinica  ћирилица
26/05/2024 |  17:50 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Шмит и у Доњој Градини

Кристијан Шмит посјетио је данас Спомен-подручје Доња Градина.
Кристијан Шмит у Градини (Фото: x.com/OHR_BiH) -
Кристијан Шмит у Градини (Фото: x.com/OHR_BiH)

Из ОХР-а је саопштено да је Шмит посјетио Доњу Градину, дио комплекса концентрационог логора Јасеновац из периода Другог свјетског рата.

Шмит је, наводе из ОХР-а, одао почаст Србима, Ромима, Јеврејима, политичким дисидентима и свим другим жртвама усташких и нацистичких злочина.

- Признавање карактера свих ратних злочина и препознавање свих жртава, без било каквих резерви, је пут ка препознавању злочина из прошлости, промовисању помирења данас и изградњи заједничке мирне будућности - рекао је Шмит.

Из ОХР-а наводе да "снага за трајни мир лежи у сјећању које поштује све и стварној жељи за активно заједништво у будућности".

Шмит је за Нову БХ рекао да се никада више не смије десити Јасеновац и Аушвиц, сврставши и Сребреницу у исту раван.

- Прво, мислим да има доста осјећаја туге и неправде. Сјећамо се тих жртава. Било је трагедија. Позвао бих све нас да сагледамо све трагедије. Управо смо јуче и током неколико посљедњих дана имали расправе о трагедији у Сребреници, о рату од 1991. до 1995. године, и о геноциду. Ово што се овдје догодило дио је дешавања из Другог свјетског рата, те агресије. Држава из које долазим, моја земља, мора такође преузети одговорност за историјску ситуацију, заједно са другим Европљанима, тако да из овога можемо једино извући поуку која гласи "никад више". Никад више Јасеновац, никад више Сребреница, никад више Аушвиц - рекао је Шмит.

Подсјећамо, Шмит је данас ненајављено дошао на Козару.