latinica  ћирилица
27/05/2024 |  17:27 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Заједничка комисија Вијећа народа и НСРС није постигла сагласност о Изборном закону (ВИДЕО)

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске нису усагласиле Изборни закон и Закон о референдуму и грађанској иницијативи. Клуб Бошњака улаже вето, о свему ће одлучивати Уставни суд Републике Српске.
Сједница Заједничке комисије Вијећа народа и НСРС - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Заједничке комисије Вијећа народа и НСРСФото: Уступљена фотографија

На заједничкој сједници није било амандамана, што говори да је ријеч о заједничком подухвату који су договорили Централна изборна комисија - бошњачке политичке партије и Кристијан Шмит, рекао је предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

Указао је на чињеницу да је Изборни закон мијењан и претходних година, и да Уставни суд ни Републике Срспке а ни БиХ, није нашао ништа спорно.

- Клуб Бошњака у Вијећу народа је покренуо питање виталног националног интереса јер сматра да наведене измјене ова два закона, нарочито измјена Изборног закона Републике Српске, задиру у надлежности како Устава тако и Изборног закона Босне и Херцеговине - сматра Мирсад Дуратовић потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

Стевандић је навео да никада ниједан суд ни Република Српска, ни БиХ-а није нашао ништа спорно у члану 70 који прописује да НСРС расписује и за посланике и за одборнике и за гардоначелнике.

- Тако да су они сви потпуно свјесни да је закон и Изборни закон и да не заборавимо овај други Закон о референдуму и грађанским иницијативама потпуно уставан и да је ово само био начин да се ми доведемо у временски цајтнот да не би могли да расписујемо изборе прије Изборне комисије у БиХ-а - додао је Стевандић.