latinica  ћирилица
27/05/2024 |  18:04 ⇒ 18:59 | Аутор: sputniknews.com

Хрватска: Процурили подаци о возилима и власницима, огласила се СОА

Хрватској безбједносно-обавјештајној агенцији (СОА) пријављено је цурење података о возилима и власницима возила у Хрватској.
Обрада - Фото: РТРС
ОбрадаФото: РТРС

СОА је саопштила да ти подаци нису хаковани, односно до њих се није дошло кибернетичким нападом на информациони систем на којем се база података налази.

- Била је ријеч о неовлашћеној изради и изношењу копија базе података од особа које су имале приступ наведеном информационом систему - саопштено је из СОА.

Загребачки Вечерњи лист објавио је раније да је добио пријаву у којој је наведено да је управо СОА обавијештена о цурењу 2.444.587 записа о возилима и 1.195.052 о физичким особама који садрже њихова имена, адресе, ОИБ, ЈМБГ, датуме рођења, регистрације и остале податке о возилима и њиховим полисама осигурања.

- С обзиром на то да се ради о наводима о почињењу кривичних дјела, СОА је о истом извијестила Државно тужилаштво и Министарство унутрашњих послова – Директорат полиције, као и Агенцију за заштиту личних података због могуће повреде заштите личних података - наводи СОА.

Ради спровођења даљих истражних радњи, наводе из СОА, да не могу да износе више података о овом случају, а својим способностима, кажу, стоје на располагању надлежним тијелима.