latinica  ћирилица
28/05/2024 |  13:24 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Савић: Српска и ФБиХ морају сарађивати, без дијалога нема будућности БиХ

Политика Републике Српске и Републике Србије је политика поштовања према свим жртвама, за разлику од бошњачких политичких представника, за које не постоје друге жртве осим оних из њиховог народа, истакао је савјетник предсједника Републике Српске Бојан Савић.
Бојан Савић - Фото: Уступљена фотографија
Бојан СавићФото: Уступљена фотографија

Савић је подсјетио да су званичници Републике Српске показали спремност прије пар дана да посјете Меморијални центар у Поточарима, одају почаст и положе вијенце, али тада је јавност чула што је чула.

Међутим, упркос томе, додао је Савић, међу званичницима Српске постоји спремност да оду и одјау почаст бошњачким жртвима и то ће и учинити.

На питање Срне да прокоментарише позив министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића упућен предсједнику Србије Александру Вучићу да дође на засједање Генералне скупштине УН у Њујорк 11. јула и у Поточаре, уз коментар "да може да се огрне заставом, а и не мора", Савић је одговорио да је то толико лицемјерно и да та изјава највише говори о Конаковићу.

- Република Српска и Федерација БиХ морају сарађивати, и то је чињеница. Облик и начин те сарадње морамо дефинисати, јер је то од значаја и за Српску и за Федерацију. До сада су из ФБиХ ишло путем блокада Српске, али показало се да то не доноси никакву корист Федерацији и убијеђен сам да су сарајевски политичари, коначно, ових дана то најбоље схватили - истакао је Савић.

Он је указао да су разговори неопходни и да без дијалога легално и легитимно изабраних политичких званичника и у Српској и у ФБиХ нема будућности БиХ.

- Најважније је да се сачува стабилност и да се уради најбоље што се може урадити тамо гдје постоји заједнички интерес. Република Српска ће сигурно заштити своје и интересе својих становника и нећемо дозволити да оно што се дешава у Федерацији утиче на нас. Остајемо усмјерени на поштивање и заштиту слова Дејтона, економски и сваки други напредак, као и реализацију развојних пројеката за добробит свих наших становника - поручио је Савић.