latinica  ћирилица
10/06/2024 |  19:02 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: Право Срба је да дефинишу своје националне интересе и политике

Декларација усвојена на Свесрпском сабору у Београду темељ је за најважније националне циљеве српског народа у 21. вијеку, изјавио је данас замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, истичући да је елементарно национално право Срба да дефинишу своје националне интересе и политике.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је нагласио да српске националне интересе неће дефинисати неки други народ у БиХ или ван ње.

- Ми смо један народ. Декларација нам даје одговор на бројна изазовна питања. Трасира наше озбиљно политичко кретање у неком дужем периоду. Фокус нам је да заштитимо наше националне интересе - рекао је Кошарац и додао да Срби неће штитити националне интересе Бошњака.

Он је рекао да чује да у Сарајеву постоји одређена хистерија због одржавања Свесрпског сабора и упитао зашто Бошњаци негирају елементарно право Срба да заштите свој национални интерес.

- Не видим разлога да било ко буде хистеричан. Сјетимо се Сабора Бошњака. Да ли је тада неко из Сарајева коментарисао Сабор који је организовао /Елмедин/ Конаковић? Да ли смо тада чули неку негацију? Нормално је да постоји Сабор Бошњака, а није нормално да постоји Сабор Срба? - истакао је Кошарац.

Он је напоменуо да су такви хистерични напади резултат управо политике која се овдје жели форсирати, а која је потпомогнута амбасадором САД у БиХ Мајклом Марфијем, те нелегалним високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом и неким другима.

- И наравно, менталном потребом да се сваки пут оспорава улога српског народа од другог народа у БиХ. С том праксом они треба да престану. Неће ништа постићи. Ми ћемо и даље бити окупљени око наших фундаменталних националних интереса и националних политика које неће бити усмјерене против других народа у региону - рекао је Кошарац.

Он је рекао да они који данас нападају Србију, те у том контексту и Декларацију, треба да знају да је она један од најважнијих спољнотрговинских партнера БиХ, што показује и статистика.

Кошарац је нагласио да не треба занемарити чињеницу да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума.

Он је навео да су на заједничкој сједници влада Републике Српске и Србије били представници Бошњака и Хрвата, који су чланови обје владе, те упитао у чему је проблем када је ријеч о јединству српског народа.

- У чему је проблем у јединству српског народа? Декларација је, једноставно, израз државне и националне политике српског народа. Ми имамо право на то. Главни акценат је био на миру и стабилности у региону. Ова декларација није израз никаквих политичких тенденција усмјерених против било кога ко није Србин - истакао је Кошарац.