latinica  ћирилица
10/06/2024 |  20:40 ⇒ 11/06/2024 | 07:17 | Аутор: РТРС

Додик: 9. јануар није укинут; Борим се за државу Републику Српску (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за РТРС да 9. јануар као Дан Републике неће бити укинут, јер се тим празником слави настанак Српске и тако ће бити и убудуће.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је подсјетио да је то дефинисано и Декларацијом о заштити националних и политичких права српског народа, која је усвојена у Београду на Свесрпском сабору.

- Чињеница да смо усвојили све чланове ове декларације говори о томе колико смо се спремали за ово - додаје Додик.

Он је навео да су на Сабору, поред постојећих обиљежја, донесена и нова попут Дана државности и да је закључено да се, као и у Србији Сретење - 15. фебруар, и у Српској обиљежи као Дан државности.

Додик је истакао да Република Српска има право на то и да није једина која има више датума за обиљежавање националних и државних празника. Он наглашава да они који то покушавају тумачити другачије не познају Закон о празницима.

- Ову декларацију су усвојиле владе Српске и Србије, договорили смо се и да ваучери туристички, који важе у Србији, важе и у Српској и обрнуто. Свашта смо договорили, али видите да све пада у сјенду када неки опозициони политичар схвати нешто како он жели - истиче Додик.

Он је навео да је поносан што је био дио Свесрпског сабора, јер је ријеч о српском окупљању на које се чекало деценијама.

- Ово је била прилика да се покаже да је доста и разноразних странаца који покушавају свашта. За мене они нису важни, они имају свој приступ, ја то поштујем. Бавим се политиком и водим овај народ онако како ја сматрам да треба - додаје Додик.

Додик наглашава да је усвојена Декларација капитално важан документ и додаје да се у Србији нико против тога није побунио, већ само поједини у Републици Српској који тврде да је Дан Републике укинут.

- Лаж је када се каже да је Додик укинуо Дан Републике. Ја се борим за државу Републику Српску - истакао је Додик, додајући да је процес раздруживања резултат тога што је БиХ пропала земља.

Он је рекао да се БиХ одржава на представи и "недосањаним сновима о Босни", али да је немогуће живјети у заједници са онима који српском народу намећу епитет геноцидног народа.

- Република Српска је држава, све више ће то бити, једног дана ћемо изаћи из БиХ, за нас овдје нема среће, али нема ни среће за Бошњаке овако. Не желим да у политичком смислу живим са људима који су нам наметнули да смо геноцидан народ. БиХ је пропала земља. Од овог тренутка ја се бавим само добрим односима са нашим пријатељима, а у Сарајеву ми немамо пријатеље. Цинизам који долази из Сарајева је само комичан и ништа више - нагласио је Додик.

Додик је рекао да Република Српска никада неће пропасти нити банкротирати јер је створена да буде јака, своја и да једнога дана буде држава.

- Буџет Републике Српске данас је стабилан и он се остварује, а Српска сигурно и стабилно стоји - рекао је Додик.

Он је навео и да нису тачне сталне тврдње опозиције да ће Република Српска банкротирати, додајући да то најбоље доказује то што су у Српској мајске пензије исплаћене три дана прије предвиђеног рока.

Додик је рекао и да је буџет Републике Српске у односу на остварење за прошлу годину већи за 18 одсто, док просјечна плата у Српској данас износи 1.400 КМ или 700 евра, што је било незамисливо прије неколико година.

Предсједник Републике Српске очекује да ће Српска 2026. године имати просјечну плату већу од 1.000 евра.