latinica  ћирилица
11/06/2024 |  08:17 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

Милуновић: 13 квартала узастопно имамо раст БДП-а и то показује континуитет (ВИДЕО)

Тринаест квартала узастопно имамо раста БДП-а и то показује континуитет, рекао је Дарко Милуновић, директор Завода за статистику Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Новац (Фото: Централна банка) -
Новац (Фото: Централна банка)

Реални раст бруто домаћег производа у првом тромјесечју 2024. године износио је 2,9 одсто. То је један од бољих резултата од настанка Републике Српске.

- Када погледамо трећину године али и шири контекст, можемо закључити да се комплетна привреда Републике Српске и те како стабилно креће. Имали смо потешкоће изазване ковидом, па енергетску кризу, кризу у транспорту, потом и глобална дешавања и превирања која се одражавају на све. Међутим, Република Српска има рекордан раст бруто домаћег производа, најмање незапослених у својој историји - истакао је Милуновић.

Овакве бројке демантују оне који прижељкују банкрот Републике Српске.

- То је медијски спин. Треба се држати чињеница и то је једини исправан пут. За нијансу бољи квартал има Србија, међутим, имамо бољи од Сјеверне Македоније и Црне Горе. Највећи реалан раст БДП забиљежен је у финансијском сектору, и он је повукао све остале области - нагласио је Милуновић.

Инфлација је посљедње двије - три године најактуелнија тема.

- Инфлација је успорила са својим растом. У Српској је инфлација 2,5 одсто на годишњем нивоу. У Србији и Црној Гори је око пет одсто, у осталим земљама у окружењу између три и четири одсто, што показује да је наша бројка добра - закључио је Милуновић.