latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:42 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Миран и стабилан амбијент основна претпоставка развоја и просперитета

У оквиру радне посјете Републици Таџикистан српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић учествовала је данас на 3. међународној конференцији под називом "Вода за одрживи развој" за период од 2018. до 2028. године.
Жељка Цвијановић - Фото: Уступљена фотографија
Жељка ЦвијановићФото: Уступљена фотографија

Током обраћања учесницима, Цвијановић је истакла да ова тема, од које дугорочно зависи будућност човјечанства, није заступљена у свјетској јавности у мјери у којој то њен значај налаже.

Она је констатовала да је свијет у великом нереду, те да су тренутно у фокусу ратови, кризе и геополитички ривалитети који су потиснули све остале теме и горуће изазове са којима се суочава велики број држава и народа.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Нагласила је да је миран и стабилан амбијент основна претпоставка развоја и просперитета, како на глобалном, тако и на нивоу појединачних земаља.

У свом говору, српски члан Предсједништва је оцијенила да домаћи хидропотенцијали представљају велику развојну шансу и још увијек недовољно искориштен ресурс.

Она је истакла да због тога развојни планови у великој мјери почивају управо на инвестицијама у области енергетике чији је регионални и глобални значај данас већи него икада у прошлости.

Цвијановић је указала на значај реализације ових енергетских пројеката, уз пуну свијест институција о неопходности заштите животне средине.

Овом приликом, она је изразила захвалност организаторима на позиву и уложеним напорима са циљем скретања пажње јавности на значај воде као незамјењивог и виталног ресурса за будућност човјечанства.