latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:13 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Калабухов: Посебан историјски дан; Врата Канцеларије отворена за све грађане Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Отварање Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци је посебан догађај и представља историјски дан, рекао је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов током свечаности отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.
Игор Калабухов - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Игор КалабуховФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Историја је на нашој страни. Данас је посебан историјски дан, имамо прилику да присуствујемо посебном догађају за који смо се дуго спремали и одавно га чекали. Сјећам се времена кад још нисам био амбасадор овдје, бавио сам се другим функцијама у својству савјетника амбасадора, али већ тада сам се бавио питањима отварања руског дипломатског представништва у Бањалуци. Радујем се овом догађају и мислим да се сви присутни радују с нама - рекао је Калабухов.

Калабухов је посебно захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику на подршци и разумијевању у рјешавању свих питања.

- Хвала вам на иницијативи, снази и креативности који су врло потребни у овим временима - истакао је Калабухов.

Калабухов је напоменуо да Република Српска и Русија настављају стратешку сарадњу.

- Нову канцеларију сматрамо веома важним елементом сарадње са БиХ, а посебно са Српском са којом Русија развија и унапређује однос стратешког партнерства. Томе је доказ и недавни састанак предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Српске Милорада Додика на којем су постигнути договори који су основи нашег рада. Надамо се дугом раду нашег представништва. Врата ове Канцеларије су отворена за све грађане Српске - поручио је Калабухов.

Најављујући укључење руског министра спољних послова Сергеја Лаврова путем видео линка Калабухов је изразио наду да ћемо имати могућност да га видимо лично овдје у Бањалуци, посебно у контексту градње и отварања руско-српског храма.