latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:25 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Отворена Канцеларија Амбасаде Русије у Бањалуци; Додик: У Русији видимо правичну страну данашњег времена (ФОТО/ВИДЕО)

Руска Федерација је наш партнер, политички истомишљеник, и ми у Русији видимо правичну страну данашњег времена, али и историје, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаности приликом отворања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.
Калабухов и Додик - Отврање канцеларије руске амбасаде у Бањалуци - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Калабухов и Додик - Отврање канцеларије руске амбасаде у БањалуциФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Канцеларију су отворили Додик и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, који је поручио да је данас историјски дан.

- Заједно смо градили и ми у Републици Срској не кријући жељу да овдје добијемо конзулат, и то се на крају догодило. Ми то доживљавамо као емоцију, јер је у питању Руска Федерација - рекао је Додик.

Истакао је да је Владимир Путин велики човјек и предсједник који воли свој народ.

- Потпуно сам сигуран да предсједник Путин је и данас на страни мира, али мира који подразумијева одбрану националних и стратешких интереса - рекао је Додик.

Подсјетио је да Република Српска није дозволила да се уведу санкције Русији.

- Ми имамо наше снове, које ћемо знати да реализујемо. Подијелићемо их са нашим руским пријатељима зато што су се показали да нас разумију у тешким временима по нас - рекао је Додик.

Истакао је да су сви осим Русије ушли у ревизију Дејтонског споразума.

- Ми имамо наше снове, које ћемо знати да реализујемо. Подијелићемо их са нашим руским пријатељима зато што су се показали да нас разумију у тешким временима по нас рекао је Додик.

Истакао је да су сви осим Русије ушли у ревизију Дејтонског споразума.

- У ФБиХ су прихватили интервбенцију међународног фактора. Република Српска није реметилачки фактор. Ми само тражимо враћање на изворни Дејтон. Нећемо их сада промовисати, довољно је да они знају - рекао је Додик.

Додик наводи да Запад предвођен Великом Британијом и САД има завјеру против српског народа.

- Попут оне старе "завади па владај". То стално чине на овим нашим просторима. На нивоу БиХ данас је потпуно жигосана Руска Федерација, а то није оправдано, јер то раде само представници једног народа. Када се буду уважавали и наши ставови, то ће онда бити званични став БиХ, до тада то је жеља једног народа - рекао је Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су, у сарадњи са Aмбасадом Руске Федерације у БиХ, остварени значајни резултати у повезивању институција Српске и Русије у научно-технолошкој, привредној и економској сарадњи, као и у областима културе и спорта.

Вишковић је рекао да је од велике важности отварање Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.

- То нам омогућава да још више радимо заједно на унапређењу односа Републике Српске и Руске Федерације - нагласио је Вишковић.